Прокуратурата извършва проверка по изказвания на Ивайло Мирчев за руско влияние в българските спецслужби, съобщи "Демократична България".

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), по разпореждане на Софийската градска прокуратура, е образувала проверка по медийни изказвания през юли на тогавашния депутат от Мирчев за руско влияние върху българските спецслужби. Той е привлечен като свидетел и днес сутринта за около половин час му бяха снети сведения в ГДБОП, разказват от ДБ.

Предоставил е на разследващите и експертен доклад за руското влияние в България и Източна Европа, като се надявал прокуратурата на Иван Гешев също да се запознае с него, допълват. 

"В сведенията, които ми бяха снети, разказах същото, което твърдя през последните месеци – има сериозни индикации, че част от българските служби, вместо да работят за националния интерес, работят за увеличаване на руското влияние в страната", каза Мирчев на излизане от ГДБОП. 

"Надявам се, че ще бъдат взети съответните мерки, за да може българските служби да работят за интересите на държавата. Това е нашата работа като политици – да защитаваме обществения интерес", добави Ивайло Мирчев, който е водач на листите на ДБ в Бургас и в Разград за изборите на 2 октомври.

В интервю през юли 2022 г. Ивайло Мирчев обяви, че българските служби са пробити и посочи като най-проблематични Държавна агенция "Разузнаване" и Военното разузнаване.

"Руското разузнаване, без значение дали е руското - разузнаване, което не работи за българския интерес, чужди сили са стигнали до върховете на държавата. Има зависими хора във върховете на държавата. Въобще не визирам президента. Хора, от които зависят много неща в страната, са зависими и са били в контакт с тези служби", каза тогва Мирчев.

"За един от най-високопоставените хора в България и то на избираема длъжност има доказателства за сътрудничество с руските служби" - е друго знаково негово изказване, като тогава заяви, че информацията е била представена на народните представители от председателя на ДАНС, когато на закрито заседание парламентът изслуша премиера  Кирил Петков и шефовете на службите за изгонването на 70 руски дипломати и служители на посолството. 

След разпита си той публикува във фейсбук профила си и становище, в което не само не се отмята от думите си, но и ги затвърждава. 

"Когато наши разузнавачи работят, независимо срещу заплащане или по убеждения, за неприятеля, то те са предатели. Това е валидно за всички времена и страни. Ние за съжаление имахме такива разкрити случаи. Колко ли са неразкритите?", посочва Мирчев.

И допълва:

"Руският писател Антон Чехов: "Руснак в чужбина ако не е шпионин, значи е глупак", а Джон льо Каре казва, че шпионите шпионират, защото имат такава възможност. Очевидно в България за руските шпиони тази възможност е значителна."