Продължават ожесточените сблъсъци в Зелената зона в Багдад. Десетки са вече загиналите привърженици на Муктада Садр, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

В понеделник влиятелният шиитски духовник обяви, че се оттегля от иракската политика. След това стотици разгневени негови привърженици щурмуваха сградата на правителството в строго охранявания комплекс в центъра на столицата.

Привърженици на влиятелния духовник стреляха днес с гранатомети и картечници по строго охраняваната Зелена зона в Багдад, а силите за сигурност отвърнаха на огъня. Най-малко 30 души са загинали при продължаващите вече втори ден безредици, а над 400 са пострадали, съобщиха иракски медицински власти.

Насилието заплашва да задълбочи политическата криза, въпреки че обстановката в останалите градове в страната изглежда спокойна, а добивът на жизненоважния за Ирак петрол продължава.

Докато силите на Муктада Садр обстрелваха центъра на столицата, танкове, разположени един до друг, защитаваха Зелената зона от другата страна на бариерите. Над централната част на града се издигна гъст черен дим, който се виждаше от километри. Случващото се беше излъчвано пряко по телевизията.

Иракската армия въведе комендантски час в цялата страна. Вторник ще бъде неработен ден.

Самият Муктада Садр обяви гладна стачка, докато насилието бъде прекратено, предаде ТАСС, като се позова на представител на неговото движение.

Садр призова днес последователите си да напуснат центъра на Багдад и се извини на иракския народ за ожесточените сблъсъци между съперничещи си шиитски групи, предаде Ройтерс.

"Това (вече) не е революция, защото изгуби мирния си характер", заяви Садр в телевизионно обръщение.

"Проливането на иракска кръв е забранено", допълни той.

След призива му по-късно днес привържениците му започнаха да се изтеглят от улиците, предаде АП.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призовава за сдържаност и успокояване на ситуацията в Ирак, каза неговият говорител Стефан Дюжарик, цитиран от АФП.

Белият дом изрази безпокойство от сблъсъците.

Предисторията

Последователите на Садр щурмуваха сградата, в която се помещава централата на иракското правителство, малко след като Садр обяви, че се оттегля от политиката.

Преди месец привържениците на Садр щурмуваха и сградата на парламента. Оттогава заседанията на законодателния орган са преустановени.

В съобщение в профила си в Туитър Садр обяви, че напуска политиката и закрива всички представителства и структури на движението си, с изключение на религиозните и културните.

"Обявявам окончателното си оттегляне от политиката", написа популисткият шиитски духовник. "Ако умра или бъда убит, ви моля  да се молите за мен", допълни той.

Според очевидци малко след обявяването на новината протестиращи привърженици на Садр са се отправили към Зелената зона в Багдад и са започнали да премахват бетонните заграждения около нея, за да могат още повече хора да влязат на територията ѝ, въпреки засиленото присъствие на силите за сигурност. Някои са носели плакати с лика на Садр, а други скандирали: "Народът иска да свали режима".

На видеозапис, споделен в социалните мрежи, се вижда как протестиращите поддръжници на Садр влизат в правителствения дворец и скандират "мирно и спокойно". Демонстрант каза пред ДПА, че протестиращи са се разхождали из залите и кабинетите в сградата, а други влезли да плуват в басейна пред двореца.

Иракската армия обяви комендантски час в Багдад, който влезе в сила в 15:30 ч. (12:30 ч.) по Гринуич. Но това не спря привържениците на Садр.

Министър-председателят Мустафа Казими призова протестиращите да напуснат Зелената зона, след като присъствието им го накара да отмени всички заседания на правителството до второ нареждане. Той призова Садр да помогне за оттеглянето на симпатизантите му от сградите на правителствените учреждения. По данни на телевизия "Ал Джазира" Казими е привел силите за сигурност в Багдад в състояние на повишена бойна готовност.

Садр обяви, че се оттегля от политиката и през 2014 г., но въпреки това той остава влиятелен на политическата сцена.

Той никога не е заемал политически постове, но на изборите миналата година садристкият блок около неговата личност спечели най-много места в парламента. Те обаче не стигнаха за управленско мнозинство.

След като повече от десет месеца след изборите политическите сили не успяха нито да излъчат ново правителство, нито да изберат нов президент, Садр каза на депутатите си да напуснат парламента и призова за предсрочни избори. Той разполага с много последователи и може да мобилизира стотици хиляди хора в цялата страна, което може да доведе до кървави сблъсъци, ако и противниците му мобилизират привържениците си.

Иран затвори границата си с Ирак, Кувейт призова гражданите си да го напуснат, "Емирейтс" спря полетите до Багдад

Иран затвори сухоземната си граница с Ирак заради безредиците там, избухнали след решението на влиятелния шиитски духовник Муктада Садр да се оттегли от политиката. Пак по същата причина бяха спрени международни полети до иракската столица, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В съобщение на иранската държавна телевизия за затварянето на границата като причина за решението се изтъкват вълненията и комендантският час в иракските градове. Иранските граждани са призовани да се въздържат от пътувания до Ирак, а на иранските шиитски поклонници, които се намират на иракска територия, се препоръчва да избягват всякакви пътувания между градовете. Техеран обявява това в момент, когато милиони иранци се готвят да посетят Ирак за ежегодните поклонения на свещените за шиитите места там.

Кувейт призова гражданите си да напуснат съседен Ирак, а тези, които възнамеряват да пътуват дотам, да отложат плановете си заради избухналите улични сблъсъци между привържениците на враждуващите шиитски организации в Ирак, съобщи кувейтската държавна осведомителна агенция КУНА. Малкото арабско кралство в Залива има 254-километрова обща граница с Ирак.

Дубайският авиопревозвач "Емирейтс" спря днес полетите си до Багдад заради вълненията в Ирак. Авиокомпанията заяви, че "следи внимателно обстановката". Тя не уточни дали от утре полетите ще бъдат възобновени.

Нидерландия евакуира посолството си, намиращо се в Зелената зона, съобщи днес външният министър на страната Вопке Хукстра. "Има престрелки около посолството в Багдад. Нашите служители сега работят в германското посолство, в друга част на града", написа той в "Туитър".