Италия е иззела имоти на стойност 105 милиона евро, принадлежащи на Никита Мазепин и неговия баща олигарх Дмитрий, потвърди италианската финансова полиция в изявление, цитирано от Си Ен Ен.

Бившият пилот на "Хаас" във Формула 1 и баща му са включени в списък с лица, санкционирани от ЕС в началото на март след нахлуването на Русия в Украйна.

Мазепин-старши беше описан от ЕС като "член на най-близкия кръг на Владимир Путин", тъй като беше поканен от руския президент на среща с 36 други бизнесмени през февруари, за да обсъдят как западните санкции ще повлияят на Русия.

В изявление на италианската финансова полиция се казва:

„Актив от недвижими имоти на стойност приблизително 105 милиона евро е замразен, тъй като имотът се приписва на руския милиардер Дмитрий Аркадиевич Мазепин и неговия син Никита Дмитриевич Мазепин, до 5 март пилот от Формула 1 в отбора на Haas F1. Имотът е жилищен комплекс в Портиско, Сардиния".

Мазепин беше освободен от "Хаас" малко след началото на руската инвазия, така не получи шанс да започне сезона, който щеше да му бъде втори във Формула 1. Американският отбор прекрати и спонсорските си отношения с бащата, името и логото на една от компаниите му - "Уралкалий", стоеше на болидите.

В същото време нидерландските митнически власти съобщиха, че са задържали 20 яхти в корабостроителници в Нидерландия вследствие на санкциите срещу Русия и Беларус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В резултат на санкциите срещу Русия и Беларус митниците поставиха под засилено наблюдение 20 яхти в 9 корабостроителници и търговски обекти", се казва в изявление на митническите власти. "Тъй като тези 20 яхти са под засилено наблюдение, не е позволено да бъдат доставяни, прехвърляни или изнасяни", обясняват митническите власти.

Повечето от луксозните плавателни съдове - 14 - са в процес на изграждане, два са на склад, а четири са в ремонт. Дължината на плавателните съдове варира от 8,5 до 120 метра.