28 страници наръчник за гражданите по време на инвазия разпространи министерството на отбраната на Тайван, разказва Gizmodo.

Островната държава има всички причини да се притеснява, че ще стане следващата Украйна, имайки предвид амбициите на комунистически Китай.

Новият наръчник е изпипан - в него има QR кодове, които свързват към няколко информационни сайта и мобилни приложения с ключова информация - за времето, за прекъсване на тока, за военни съобщения и налични спешни медицински услуги.

Налице са и протоколи за евакуация по време на въздушно нападение, какво означава различните звукови сирени, съвети как да се свържат гражданите с различните служби, какви консумативи да включат в спешните си комплекти, какво да правят, ако са призовани на служба.

Любопитно и изключително тайванско е художественото оформление на ръководството. Рисунките са в "сладък" анимационен стил, който влиза в рязък контраст с изобразената разруха и маршируващи въоръжени войници.

Корицата на наръчника.

Тайван не е първата страна, която пуска ръководство в случай на военно нахлуване от съседа си. Шведското правителство пусна подобен документ през 2018 г., поради нарастващите страхове от агресивна позиция на Русия. Миналата седмица полското правителство разкри нов наръчник от 36 страници в случай на инвазия, озаглавен "Бъдете готови, ръководство за времена на криза и война".

Това ръководство, което е много по-изрично осъждане на руската агресия, също подробно описва къде да потърсите спешни служби, но предлага информация за справяне с дезинформацията, нещо, с което Русия стана добре известна.