"Една според мен несериозна заявка, хвърлена в общественото пространство. Все пак трябва да отчитаме и това, че политическите партии вече навлизат в предизборна кампания, кой какви идеи ще отстоява, така че да привлече повече избиратели, всеки е свободен.

Но не е сериозна тази тема. Още повече, че трябва Велико Народно събрание".

Така служебният министър-председател на Румен Радев - Гълъб Донев коментира днес пред бТВ лансираното от лидера на "Има такъв народ" Станислав Трифонов намерение да прави референдум с въпрос да стане ли България президентска република, което мнозина обвързаха с топлите връзки на Трифонов с Радев. Освен с темата за "дъвчене" по време на предизборната кампания...

Иначе Донев смятал, че служебните министри се справяли много добре, в т.ч. енергийният Румен Христов, който трябваше да бори "хаоса и разрухата" (по Румен Радев)? Да, енергийният министър бил натоверен с най-много очаквания, отвърна Донев и напомни за създадения кризисен щаб (който не оглавява министърът на енергетиката, а този на транспорта, б.р.).

Овладян бил "финансовият колапс" в "Булгаргаз". Започнала била работата по довършването на интерконектора (която не е спирала). Направени били редица срещу с "Лукойл" - "да направим опит да бъдат свалени цените на горивата". Но нито един представител на кабинета до момента не е казал в какво се изразяват преговорите и изобщо, какви договорености се опитват да постигнат. Разбрахме само, че разговорите са "конструктивни".

Донев потвърди, че България иска от "Газпром" предоговаряне на договора за доставките на количествата за тази година - да се прехвърлят за 2023 г. Кабинетът направил постъпки - "конкретни разговори на различни нива". От думите на Донев обаче се разбра, че отговор от "Газпром" още няма, макар Христов да чакаше такъв най-късно днес. Според анонса му от миналата седмица. После обаче Донев поясни, че преговорите с руската компания се водели на "високо ниво". Но отказа да назове лица.

"В никакъв случай не е геополитически завой", посочи в отговор на въпрос за завоя към Москва. Страната ни била направила своя избор като член на ЕС и НАТО.

"Правят се съответните заявки, но това е предмет на разговори, за да се случат или да не се случат тези доставки" - посочи още премиерът, визирайки ежедневните заявки към руската страна, които правеше редовният кабинет, като подкана "Газпром", който еднолично ни спря газа, да си изпълнява договора.

С това обаче Донев влезе в противоречие на казаното от Христов миналата седмица - че заявки не се пращат, защото нямало смисъл. А арбитражът - бил бил въпрос на "бъдеще", смята Донев. 

По отношение на миграцията Донев посочи, че се увеличава през последните седмици, но това е нормално в този период на годината. Коментарът му бе във връзка с трагичната смърт на двама полицаи, опитали се да спрат автобус с мигранти. Обеща засилване на контрола по границата и пресичане на каналите за трафик на хора. Донев отказа да даде оценка има ли бездействие от страна на бившия кабинет, но допълни, че било очевидно, че има пропуски в системата.

Основната задача на един служебен кабинет е да проведе честни, прозрачни, демократични избори, призна той. А на въпрос това включва ли рокади във всички ключови ведомства, посочи, че  разбира се били длъжни да направят ревизия на кадровия потенциал - гражданите на страната да се чувствали добре.

Чистка ли е? - бе попитан. 

- Не. - отвърна Донев.

- Връщане на модела ГЕРБ/ДПС ли е?

- Не. В никакъв случай сужебното правителство не може да бъде обвинено. Това са нормални рокади.

- Реваншизъм от Румен Радев ли е?

- Няма и капка съмнение, че има някакъв реваншизъм.

- За "Газпром" съветвате ли се с Румен Радев?

- В случая такива няма.