Над 4300 цивилни са били евакуирани по хуманитарни коридори в Украйна в понеделник, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от Ройтерс, информира БТА.

По-рано тя каза, че за деня са договорени девет маршрута са извеждане на мирни граждани.

По тях са били евакуирани 4354 цивилни, включително 556 от Мариупол, уточни снощи Верешчук в Телеграм.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски каза, че руските въоръжени сили вероятно са убили десетки хиляди хора в обсадения от тях пристанищен град - твърдение, което не е потвърдено по независим път.

Ръководителят на провъзгласената от подкрепяните от Русия сепаратисти Донецка народна република Денис Пушилин допусна, че в Мариупол може да са загинали над 5 хиляди души, за чиято смърт обвини украинските власти.

Броят на хората, евакуирани от обсадения град, намалява, тъй като руските сили са забавили проверките преди заминаване, каза в Телеграм Петро Андрюшченко, помощник на украинския кмет. Според него около 10 хиляди души чакат да бъдат проверени, за да може да напуснат Мариупол.

Русия не позволява украински военни да напускат града заедно с евакуираните цивилни, отбелязва Ройтерс.

Повече от 10 хиляди цивилни са починали в Мариупол от началото на руската обсада, заяви вчера по телефона пред Асошиейтед прес кметът на града Вадим Бойченко. Той предупреди, че броят на жертвите може да надхвърли 20 хиляди, като добави, че след седмиците на обсада и лишения улиците са осеяни с трупове.

Ройтерс съобщи за непотвърдени медийни информации от вчера, че в Мариупол са били използвани химически оръжия. По-рано украинският президент предупреди за възможна употреба на химически оръжия от руска страна.

33 хиляди жители на Мариупол, който преди войната имаше население от около 450 хиляди човека, са били "депортирани" в Русия или в контролирани от сепаратистите райони в Украйна, заяви украинският омбудсман Людмила Денисова.

В неделя Русия каза, че е "евакуирала" от Украйна 723 хиляди души, припомня Ройтерс. Според Антон Херашченко, съветник в украинското министерство на вътрешните работи, тези хора са държани в санаториуми и ваканционни лагери и не им се позволява да се движат свободно, нито да използват комуникационни платформи.

Денисова цитира очевидци, според които бойци от руската Национална гвардия и от силите на чеченския ръководител Рамзан Кадиров извършват незаконни арести, измъчват задържани и ги екзекутират за изразяване на каквато и да било проукраинска позиция.

Руските власти не са коментирали никое от цитираните украински твърдения.