Забавен растеж до 2,6% през 2022 г., ускорен през 2023 г. - до 4,3%, и по-висока инфлация. Това прогнозира Световната банка за България в новия си доклад, който бе представен днес. Данните са калкулирани след инвазията на Русия в Украйна и отразяват негативните последици за икономиките заради нарушените вериги на доставки и ускореното увелиличение на цените на енергоносителите. 

Припомняме, че януарската прогноза на СБ за България бе за растеж от 3,8%, но войната промени почти всичко. Финансовото министерство у нас също ревизира очакванията си, това направи и БНБ. Добрата новина е, че експертите на Световната банка очакват доста по-сериозен растеж за София през 2023 година - с почти 1% повишение. 

Разбира се, проблемите, които имаме от години все още излизат на преден план. На първо място това е демографската криза, която продължава да отслабва конкуретността на икономиката ни. Експертите на институцията напомнят и че страната трябва да се справи с институционалните и управленските си слабостти като неоптималните социални услуги, както и обществени такива. Последните са особен проблем, защото не позволяват на частния бизнес да работи в пълния си потенциал.

България продължава да има и исторически високо ниво на неравенства, прехвърлящи 40%. Тук особено застъпен е сигналът за неработещата социална система, която подпомага нецелево и може на моменти да задълбочи бедността при определени социални групи. 

Страната ни продължава да се движи твърде бавно по отношение на сближаването със средноевропейските нива на доходи по паритет на покупателната способност и към момента покрива едва 55% от нивата. Особен проблем е регионалният дисбаланс и развитието на икономиката по региони. 

Така например конвергенцията спрямо другите страни в ЕС в региона на Силистра е едва 24%, докато в София - 120% като темп на развитие. 

Световната банка отчита по-високата инфлация у нас от началото на годината, подчертавайки, че това е общ европейски феномен. Очаква се и по-високо ниво на ценови натиск през следващите месеци.