Време е за оставката ми от Обществения съвет на БНР след последното предаване на Петър Волгин, обяви днес оперната певица Александрина Пендачанска.

Тя публикува текста на оставката си до генералния директор на националното радио Милен Митев, в който разяснява мотивите си. А именно - че въпреки настояването на Съвета дезинформацията и пропагандата в предаванията на Волгин да спре, промяна няма.

"Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио", пише Пендачанска.

От началото на пандемията дългогодишният водещ с всеизвестна русофилска позиция Петър Волгин не защитава просто Русия, но и руският диктатор Владимир Путин и неговия режим, и често повтаря дословно опорките на руската пропаганда. 

Ето и пълният текст на оставката на Пендачанска:

 

ДО
ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНР
Г-Н МИЛЕН МИТЕВ

Уважаеми г-н Митев,

Моля, считано от днес, 10 април 2022 г., да приемете оставката ми като член на Обществения съвет на Българско Национално Радио. 

След серия разменени писма между Вас и Обществения съвет и след последното  издание на „Политически некоректно“, за жалост констатирам, че няма реален резултат от нашето настояване дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин да бъдат преустановени. Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио. 

В условията на война, започната от руската агресия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е особено тревожно. Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, от тук нататък не желая името ми да бъде асоциирано с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната - агресор и престъпния режим на президента ѝ,  Владимир Путин. 

С уважение,                                                                                                                    

Александрина Пендачанска

10.04.2022 г.

СОФИЯ