Страните от ЕС, приютили бежанци от руското нашествие в Украйна, ще получат незабавно 3,4 милиарда евро, решиха евдепутатите в Страсбург.

На сесията си Европейският парламент даде зелена светлина за пренасочване на средствата от ЕС за регионално развитие и убежище към страните членки, подслоняващи украински бежанци. Сега депутатите приеха допълнителни спешни мерки за оказване на подкрепа.

С 549 гласа „за“, 1 глас „против“ и 8 гласа „въздържал се“ ЕП се съгласи незабавно да отпусне около 3,4 млрд. евро от наличните 10 млрд. от фондовете REACT-EU и да ускори достъпа на правителствата от ЕС до средства за заплащане на инфраструктура, настаняване, оборудване, заетост, образование, социално приобщаване, здравеопазване и грижи за децата на бежанците.

Новите правила ще увеличат първоначалното предварително финансиране на средствата по REACT-EU от 11 на 15 на сто за всички държави от ЕС. 

България е сред страните, които могат незабавно да получат 45% (вместо 11 %) от средствата за възстановяване, без да е необходимо да се представят фактури в настоящия момент. Причината е, сме сред страните, приели значителен брой бежанци, надвишаващи 1 процент от тяхното насееление. Същото се отнася за  Австрия, Чехия и Естония, както и за граничещите с Украйна държави - Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Над 4 милиона души са напуснали Украйна след началото на руската агресия на 24 февруари. Повечето от тях са се насочили към съседните държави. Такива са данните на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН.

REACT-EU е пакет от 50 милиарда  евро, създаден през 2020 г., за да помогне за смекчаване на непосредствените последици от кризата COVID-19 в целия Европейски съюз.