„Срамно и позорно е поведението на българските управляващи, които от страх да не им се разпадне коалицията се снишават по тодорживковски“, заяви българският евродепутат Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП).

Той говори по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург, посветен на руската агресия срещу Украйна.

Ковачев приема "снишаването" като тъжен факт. Той се състои в това, че управниците ни не желаят да подкрепят с отбранителна техника хората в Украйна, които по думите му се сражават и за нашата свобода. А страната в момента се намира на границата между цивилизацията и варварството.

Евродепутатът призова също активите на Русия на територията на ЕС, както и тези на руските олигарси, да бъдат използвани в подкрепа на Украйна.

Българският представител се обърна към колегите си, към Съвета на ЕС и Европейската комисия, както и към страните членки на ЕС:

„Удвоете и утроете усилията си. Украйна не може да чака. Ако една или две страни не желаят да участват в засилени мерки или санкции срещу Русия или в доставки на отбранителна техника, трябва да се продължи без тях“, смята той.

Накрая Ковачев помоли Бюрото на ЕП да върне в пленарната зала украинския флаг. Знамето трябва да остане там до победата на Украйна.