Брюксел предупреждава за "плато" на процеса на ваксинация в ЕС въпреки нарастващите случаи на COVID19, като призовава държавите членки да засилят имунизационните кампании преди есента и зимата. Това съобщи БНР.

Комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакиду посочи, че има риск хората да намалят бдителността си през летните месеци и че здравните министерства трябва да направят повече, за да се подготвят за по-широки огнища въпреки разбираемата "умора" на населението от пандемията.

"Трябва да увеличим ваксинациите, трябва да разширим обхвата на бустерите и трябва да сме сигурни, че здравните системи са готови да се справят с бъдещи вълни“, каза тя в интервю за "Файненшъл таймс".

"Притеснявам се, че ваксинациите достигнаха плато през последните няколко месеца и видяхме, че проследяването на контактите и тестването вероятно не са толкова интензивни", добави тя.

Забележките на Кириакиду дойдоха, след като "Файненшъл таймс" съобщи, че ЕС, държавите-членки и компаниите BioNTech/Pfizer са провели разговори за забавяне на част от доставките на Covid ваксините до 2024 г. на фона на изобилието от ваксинационни дози, като планът е получил временна подкрепа от компаниите и Брюксел.

Настоящият договор се простира само до 2023 г. Някои доставки на Moderna пък потенциално са отложени до първите няколко месеца на следващата година, въпреки че договорът на ЕС с компанията обхваща само 2022 г.

Изказването на Кириакиду идва, след като тя писа до здравните министри на ЕС, предупреждавайки за "обезпокоителен скок" в текущите Covid случаи в ЕС, включително увеличаващи се нива на тежки заболявания и приемане в болница и интензивни грижи, като ги призовава да направят повече, за да се подготвят за това, което може да се окаже "тежка есен и зима" в блока.

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 420, сочат данните на Единния информационен портал.

Направени са 2013 теста което означава, че делът на положителните резултати е 20,86 процента.

Починали са двама пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция.

Към днешна дата в болница са 984 души с диагноза КОВИД-19, от които 52 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница са 22.

Излекувани през последното денонощие са 132 души, а общо от началото на пандемията - 1 179 833.

Активните случаи към момента са 16 096.

През последните 24 часа са поставени 146 дози ваксина срещу КОВИД-19, а общо от началото на ваксинационната кампания са поставени 4 511 402 дози.

Общо 37 541 души у нас са загубили битката с новия коронавирус от потвърдените 1 233 470 заразени от началото на пандемията.