Парламентът прие на първо четене промени в закона за досиетата внесени от "Демократична България". Според промените фактът, че за едно лице вече е била установена и обявена принадлежност към ДС не е основание тази принадлежност да не се обяви отново, ако същото лице отново попадне в полезрението на комисията, тъй като е кандидат за публична длъжност.

Измененията предвиждат в случай, че се установи, че някое от проверяваните лица е с установена и обявена принадлежност и няма нови архивни документи, комисията по досиетата да се позове на резултатите от предходната проверка, като разкрие и обяви новото публично качество на провереното лице без ново установяване на принадлежността.

Атанас Славов ("Демократична България") обясни, че ако преди десет години някой е бил кандидат за общински съветник и е бил обявен за агент на ДС, сега ако е кандидат за министър или стане министър, не бива обявяван, защото е бил обявен преди десет години.

"Кой си спомня, че някой е бил кандидат за общински съветник преди десет години", попита той.

Затова предложението, което "Демократична България" прави, е всеки път, когато едно лице е кандидат за заемане на публична длъжност и заеме такава, и има информация за неговата принадлежност към службите, неговата принадлежност да бъде обявена.

"Така се изпълнява превантивната функция на този закон", заяви Славов.

Георги Свиленски заяви, че ПГ на "БСП за България" няма да подкрепи законопроекта.

"Съветът ми е да си намерите друг крайъгълен камък, тридесет години този крайъгълен камък много се заобли и тези зависимости едва ли интересуват вече българското общество", обърна се той към "Демократична България".

Виктория Василева ("Има такъв народ") отбеляза, че комисията по досиетата година и половина стои с изтекъл мандат и дори не е допълнена като състав. Тя попита защо никой в тази зала не е подкрепил миналата седмица, когато от "Има такъв народ" са предложили в дневния ред да се включи разглеждане на процедурни правила за избор на членове на комисията.

"Тази тема с досиетата се вади от нищото в определени моменти, за да обслужи една или друга цел", каза тя.

Петър Петров ("Възраждане") коментира, че целта на законопроекта е да се заобиколи тълкувателно решение на Конституционния съд (КС), според което не е необходимо всеки път Комисията да се събира и да се произнася с ново решение за един и същи факт, по който вече се е произнесла.

"Крайно време е тази комисия да бъде закрита и да се направи един архив, в който всеки, който иска, да си направи справка", каза той.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ попита защо българските граждани сами да се ровят и да търсят дали някой е обявяван или не е обявяван в годините, след като Комисията може да напомня кой е обявяван и кой не. Затова той каза, че ДПС ще подкрепи този законопроект.

Промените бяха подкрепени и от ГЕРБ.