Президентът на Украйна Владимир Зеленски каза, че не може повече да търпи нерешителността на западните страни да наложат нови, по-тежки санкции срещу Русия, предаде Франс прес.

Зеленски направи критичните си бележки в обръщение към ирландския парламент днес.

"Когато чуваме нова реторика за санкциите... не мога да търпя никаква нерешителност след всичко, което направиха руските войски", каза той по видеовръзка на рядко свиквано съвместно заседание на двете камари на парламента .

Зеленски призова Ирландия да убеди партньорите си в ЕС да въведат по-строги санкции срещу Русия.

Украинският президент посочи разрушенията на цивилната инфраструктура в страната му, причинени от руската авиация и артилерия и обвини Москва, че умишлено провокира продоволствена криза, използвайки глада като „оръжие“.

Призивът за по-тежки санкции беше обертон и в снощното видеообръщение на Зеленски:

“След нещата, които светът видя в Буча, санкциите срещу Русия трябва да бъдат съответни на тежестта на военните престъпления извършени от окупаторите”, каза президентът, цитиран от АП.

Той добави, че западните лидери ще бъдат съдени строго "ако след това руските банки могат да функционират както обикновено, ако след всичко това стоките могат да текат в Русия както обикновено, ако след това страните от Европейския съюз ще плащат на Русия за енергията както обикновено”.

Киев отдавна настоява Европа да лиши Кремъл от основния му източник на приходи за войната - износа на нефт и газ. ЕС, който внася 40 на сто от потреблението си на газ и 20 на сто от потреблението си на петрол от Русия все още не смее да предприеме такава стъпка поради тежките икономически и социални последици, които би имала тя.

Германия, най-голямата европейска икономика, е и сред най-зависимите от вноса на руски газ.

Днес обаче председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че рано или късно ЕС ще трябва да спре вноса на енергоносители от Русия. Според предложен вчера, но все още неодобрен пети пакет санкции ЕС трябва да забрани вноса на руски въглища.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба приветства по-рано днес новите санкции, които Европейският съюз планира срещу Русия, но каза, че е необходимо ембарго върху руския газ и петрол, "за да спре" то президента Владимир Путин, предаде телевизионният канал "Франс 24".

„Оценявам засилването на петия пакет от санкции на ЕС: забрани за руски въглища, достъп на кораби до пристанища на ЕС и оператори на автомобилен транспорт“, написа в Туитър външният Кулеба. „Но ще са необходими ембарго за газ/нефт и изолиране от СУИФТ (международната система за банкови разплащания - б.р.) на всички руски банки, за да спрат Путин. Трудните времена изискват трудни решения.“

Европейците не се разбраха днес за руските въглища

Дипломатите от ЕС не успяха днес да одобрят новите санкции срещу Русия, предложени от Европейската комисия, включващи и забрана за внос на въглища, поради технически причини, предаде Ройтерс, като се позова на източници от преговорите.

Сред недоуточнените проблеми е бил въпросът дали забраната ще бъде наложена само върху сключването на бъдещи договори или ще се разпростре и върху сега съществуващите, съобщи агенцията, цитирана от БТА.

Вчера Еврокомисията предложи забрана на вноса на всякакви видове въглища от Русия като част от по-голям пакет нови санкции, целящи допълнително да ограничат търговията с Москва.

Санкциите трябва да бъдат одобрени от правителствата в ЕС, за да влязат в сила. Дипломати изразиха оптимизъм, че утре може да се стигне до разбирателство в рамките на нов кръг преговори.