Не може да се каже, че доставката на оръжие за страна жертва е въвличане във война.

Това обяви министърът на отбраната Драгомир Заков в "Защо, господин министър?" по Би Ти Ви. Той посочи, че членството на България в НАТО е възпиращ фактор за нападение срещу страната ни.

"В моята предишна област бях дипломат, един дипломат никога не може да каже, че страна жертва не трябва да бъде защитена".

Той припомни, че през следващата седмица в Народното събрание ще бъде гласувано предложението на "Демократична България" страната ни да изпрати и военна помощ на Киев и добави, че дебатът ни по този въпрос е закъснял с месец. Според него това е създало разделение в обществото.

Заков многократно подчерта, че въпросът за изпращането на военна помощ трябва да бъде уреден от парламента, затова правителството не може да носи отговорност за забавянето. Накрая обаче допълни.

"Очевидно в коалицията няма единно мнение по въпроса, правилното място е да се вземе (решение) в Народното събрание".

Що се отнася до военната помощ, която България би могла да окаже, ако предложението бъде прието в парламента, Заков подчерта, че не можем да осигурим самолети и противовъздушни системи.

"Можем всякакви други боеприпаси, които могат да се обсъдят с украинската страна".

Министерството на отбраната е в състояние да предостави каски и бронежилетки, които не са за първа линия, а за защита на гражданското население. По отношение на смъртносното оръжие най-лесно би могло да стане след решение на НС, обясни министърът.

Заков посочи, че "трябва да вземем бързи и отговорни решения" за предназначените 80 милиона лева от бюджета за 2022 г. за ремонт на съветските самолети "Миг".

"Трябва да имаме недвусмислена позиция като членове в НАТО и ЕС", изтъкна той и увери, че тези пари няма да стигнат до Русия.

Министърът обясни, че се очаква България да получи всички самолети "Ф-16" до края на 2025 г. и че няма как страната ни да разчита на компенсации, тъй като забавянето на доставките е предизвикано от форсмажорни обстоятелства - пандемията от COVID-19.

До тогава ще се разискват всякакви опции за гарантиране на отбраната ни, включително и взимане на самолети на лизинг. Той увери, че до няколко месеца ще бъде взето решение по този въпрос.