Борислав Михайлов се срещна с президента на ФИФА Джани Инфантино по време на редовния конгрес на ФИФА в Доха, където в края на годината ще се открие и Световното. 

"Винаги е удоволствие да срещнеш стар приятел! Отношенията ни с Джани Инфантино датират от дълги години, много преди да поеме най-високата ръководна роля в световния футбол, калени са през цялото това време, и - смея да твърдя - са повече от уважителни, заяви президентът на БФС на страницата си във фейсбук. 

- На Конгреса в Доха искрено си пожелахме взаимен успех - като президенти на ФИФА и на БФС, и споделихме увереност в доброто бъдеще на любимата ни игра както на локално, така и на световно ниво!"

В същото време в София имаше протест срещу Михайлов и БФС с блокиране на Околовръстното шосе от запалянковци.

Вижте най-интересните акценти от първия ден на конгреса на ФИФА.

Идеята за Световно на две години, лансирана в края на 2021 г. - не идвала от ФИФА

Джани Инфантино заяви, че централата не е предлагала Световните първенства да се провеждат на всеки две години, вместо на четири. Швейцарецът, който има и италианско гражданство, стана обект на сериозни критики, особено в Европа, заради предложението.

Южна Америка също се противопостави, а идеята срещна подръжници в Африка и Азия, така футболният свят се раздели. Заговори се за бойкоти.

„Нека бъда ясен, че ФИФА не е предлагала това. По време на последния конгрес, гласуването посочи 88 процента от вота в полза на проучването на осъществимостта на организирането на Мондиал на всеки две години. Администрацията на ФИФА, под ръководството на Арсен Венгер, едва тогава започна проучването. Предложението не идва от ФИФА. Заключението е, че е осъществимо, но ще има някои последици и въздействия“, коментира Джани Инфантино.

Той заяви, че предстоят консултации и дискусии.

„Това е фазата да преценим какви са недостатъците и компромисите, които ще бъдат необходими. Да видим мнението на първенствата, клубовете и играчите. Ще потърсим дебат и дискусия за най-доброто за всички. Всеки отзив е необходим, независимо дали е позитивен, негативен или неутрален. Радвам се, че футболът на национално ниво отново е на дневен ред“, добави Инфантино.

Рекордни приходи от катарския Мондиал. Не е обсъждано членството на Русия

ФИФА ще получи рекордни приходи от 7 милиарда долара за домакинство на Катар на Световното. Инфантино добави, че ФИФА е в добро финансово положение и че ще надмине целта си - 6,4 млрд. 

Световната централа отбелязва ръст на приходите от телевизиите, спонсорство и маркетинг въпреки пандемията, защото зрителите гледат повече телевизия и използват други нови платформи. 

Инфантино каза защо, че ФИФА не е обсъждала въпросите около членството на Руския футболен съюз в организацията. Появиха се спекулации, че РФС може да бъде изключен, което да доведе до излизането му от УЕФА, спекулация, опровергана в Москва и Доха.

"Изключването на Руския футболен съюз не е добър вариант, тъй като е необходимо да се получат позиции от различни страни по време на конгресите", каза на пресконференция президентът на ФИФА.

Световната централа изключи националните федерации на Пакистан, Зимбабве и Кения заради различни нарушения.

"Катар 2022 - най-доброто Световно, което сме гледали"

Очаквано, босът ще издигне кандидатурата си за нов президентски мандат от 2023 г. нататък.

Инфантино оглавява ФИФА от 2016 г. Дотогава той работеше като генерален секретар на УЕФА.

"Бъдете сигурни, че това ще бъде един уникален Световен шампионат, заяви функционерът за Мондиала в Катар. - Мисля, че наследството му ще бъде видимо още преди началото на самия турнир. И става дума за социална инфраструктура, работни места и подобряването на нивото на правата на човека. Мисля, че цялата планета ще си промени мнението за арабския свят, а и за Катар след края на Мондиала."

"Мисля, че никога досега не сме гледали такъв компактен турнир. И също така смятам, че футболистите ще бъдат в пика на своите възможности, а не уморени в края на сезона. И вярвам, че това ще бъде най-доброто Световно, който сме гледали", каза още Инфантино.