Националният координационен орган (НКО) за преброяването на турския народ в Република Северна Македония не признава и не приема обявените бройки и проценти за турците в преброяването и ги определи като нереални, съобщава телевизия Телма.

Както Клуб Z писа, според Държавния завод за статистика в Скопие, който представи вчера първите данни от преброяването на населението, 1 073 299 души са се самоопределили като македонци, 446 245 - като албанци. Турците са 70 961, ромите - 46 433, сърбите - 23 847, бошняците - 16 042, власите - 8714, българите - 3504, египтяните - 2406, хърватите - 2145 и черногорците - 1023.

От НКО обаче казват, че по време на процеса многократно са изразявали недоволството си относно методологията, недостатъците при преброяването, недостатъчния брой турци преброители и инструктори, прекъсване и нефункциониране от дни на приложението за преброяване в страната и в чужбина, проблемите с превода и недостатъците на софтуера, недостатъчната информираност на населението за преброяването, натиска и манипулациите на терена и факта, че много граждани не са преброени.

Посочват още, че са информирали за това всички компетентни институции, но исканията им са били пренебрегнати и игнорирани.

Оттам смятат, че правата на турския народ, който е един от държавотворните народи в Република Северна Македония и е равноправен с другите, са накърнени.

НКО е съставен от всички турски неправителствени организации в Република Северна Македония, политически субекти на турската общност, изтъкнати турски интелектуалци и влиятелни личности от турската общност в страната.