Германия e готова да стане гарант за сигурността на Украина е казал в телефонен разговор с Володимир Зеленски германският канцлер Олаф Шолц, предаде украинският информационен сайт "Гордон"

Отбелязва се, че вече такава готовност са изразили САЩ, Великобритания и Италия.

Не е ясно обаче дали става дума за гаранции, които са равностойни на задължението за колективна отбрана, съгласно член 5 от Северноатлантическия договор.

Гаранциите за сигурност са част от проект за мирен договор, който украинската делегация представи на вчерашните преговори с руската в Истанбул. Срещу тях Украйна изразява готовност да не се присъединява към НАТО и да не приема военни бази на трети страни на своя територия, както и да договори бъдещия статут на Крим и на Севастопол на преговори с Русия през идните 15 години.

Подробности от телефонната беседа на Зеленски и Шолц съобщи говорителят на германското правителство Щтефен Хебещрайт, предаде Ройтерс.

По думите му Шолц е изразил "общата готовност" на Германия да влезе в ролята на гарант.

Говорителят не уточни дали тази роля би включвала и военен компонент.

За разговора с Шолц Зеленски написа в Туитър още в понеделник:

"Обсъдих с федералния канцлер Олаф Шолц хода на преговорния процес. Съобщих как противодействаме на агресияна и на престъпленията на РФ. Изразих благодарност за помощта, оказвана от Германия. Натискът върху Русия трябва да продължи, санкциите – да се усилват".

Подобни туитове Зеленски публикува за свои телефонни разговори с премиерите на Великобритания, Канада и Италия - Борис Джонсън, Джъстин Трюдо и Марио Драги и с президента на Азербайджан Илхам Алиев. 

Великобритания е готова да "изиграе своята роля" в осигуряването на гаранции за безопасността на Украйна, ако Киев поиска това. Това заяви на брифинг в ООН, постоянната представителка на Обединеното кралство в световната организация Барбара Удуърд.

Тя посочи пред журналисти, че страната ѝ вече е предоставила на Украйна помощ за повече от 400 милиона британски лири и отбеляза, че Зеленски и Джонсън почти всекидневно говорят по  телефона.

В същото време британският вицепремиер Доминик Рааб поясни по Би Би Си, че страната му „ще погледне много внимателно на това, от което президентът Зеленски казва, че има нужда“, но няма да повтаря едностранно същите ангажименти към Украйна, които важат за членките на НАТО.

"Ние казахме много ясно, че няма да въвличаме Русия в пряка военна конфронтация. Украйна не е член на НАТО", каза Рааб.

В същото време, според него, Обединеното кралство ще продължи да оказва друга военна подкрепа на Украйна.