Най-предпочитаните от народните представители марки автомобили са "Мерцедес", "Тойота" и "Фолксваген", сочи анализ на имотните декларации на депутатите, направен от Института за изследване на публичната среда. 

Общо 164 от сегашните депутати са посочили, че в лично качество притежават 219 леки и товарни автомобили, мотоциклети, лодки и др. Стойността на тези превозни средства възлиза на 5 224 876 лв. В допълнение, 11 депутати са посочили че само техните съпрузи са собственици на 13 различни видове МПС. Трябва да се отбележи, че народните представители изплащат някои от декларираните автомобили по лизингови договори. Не може да се установи обаче конкретният брой на тези превозни средства, нито колко струват те – не се знае дали посочените за тях суми са обща или остатъчна стойност. 

Варненският депутат от ГЕРБ Бранимир Балачев е единственият законодател, който притежава яхта. Това е ветроходната Sun Odyssey, но от данните в имуществената декларация не става ясно нейният точен модел. Депутатът, прочул се с нарушаване на COVID карантината по-рано тази година, е закупил яхтата заедно със съпругата си. Сумите, декларирани срещу имената на двамата, са по 58 676 лв. Народният представител от ГЕРБ притежава и джет Sea Doo.   

С най-много превозни средства е Гюнай Хюсмен (ГЕРБ), който има 5 автомобила. Собствеността на всички тях е разделена със съпругата му. Бившият областен управител на Разград е обявил и най-скъпия автомобил в този парламент. Става въпрос за "Мерцедес S 580 4МATIC" придобит през 2021 г. за 319 300 лв. Отново той е декларирал още един мерцедес, закупен през 2014 г. за 250 хил.лв. Сред собствениците на по-скъпи коли се нарежда яхтсменът депутат Бранимир Балачев (ГЕРБ) с "Ауди" Q7 за 143 400 лв. (отново съсобственост със съпругата му).

В обратната плоскост най-евтиното возило е декларирал депутатът Ангел Георгиев от "Възраждане", който се е сдобил със западно БМВ, а не с "Лада", за едва 100 лв. 

„Най-необичайната” марка е „Тофаш Доган” – турски автомобил, на декларирана стойност от 350 лв., собственост на Сезгин Мехмед от ДПС.