Русия няма да иска още от 1 април плащанията за газ и петрол да стават в рубли, съобщиха от Кремъл днес. Путин е заявил, че промяната на плащанията от долари в рубли ще е постепенен процес. Той обаче ще включи всички ценни суровини, не само газ и петрол, уточняват от Кремъл.

Путин е наредил на правителството да изработи план за това постепенно преминаване към плащания в рубли. На 1 април кабинетът, централната банка и „Газпром“ трябва да му представят предложенията си как да стане това. При допитване до Кремъл дали още от 1 април клиентите ще трябва да заплащат доставките в рубли, говорителят Песков заяви: 

„Абсолютно не!“ 

Доставките на газ и плащането са сложен процес, чиято промяна изисква време, уточни той. Въпреки това наблюдателите смятат, че изявлението на Кремъл не бива да се разбира като крачка назад. Председателят на парламента Вячеслав Володин предупреди ЕС, че ако искат и в бъдеще природен газ, ще трябва да се пренастроят на плащане в рубли. Експортът на петрол, жито, метали, торове, въглища и дървесина също могат в бъдеще да бъдат прекратени, ако за тях не се плаща в рубли.

Страните от Г-7 отказват да плащат доставките в рубли. По тази причина и днес германският министър на икономиката задейства планът за спешно реагиране при спиране на доставките на газ.