Доставката на дезинфектанти и лични предпазни средства за парламентарните избори у нас на 4 април миналата година стана обект на проверки на три български прокуратури и от Европейската прокуратура след разследване на Българското национално радио. По едно съвпадение въпреки големият брой компетентни институции, досега резултати не се е чуло да има.

Днес БНР припомня историята - как, защо и за какво бяха похарчени над 2,1 милиона лева публичен ресурс за парламентарните избори миналата пролет. Макар че излиза, че две години по-късно резултатите са скромни. Факт е, че историята се проверяваше от Върховната административна прокуратура, Специализираната прокуратура, тече проверка на Европейската прокуратура, а за пропуските в производството на партида от 10 тона дезинфектант за ръце, чието съдържание не отговаря на изписаното на етикета, проверка започва Районната прокуратура във Велико Търново. 

След разследването на БНР, показало редица нарушения по държавните доставки за изборите на 4 април миналата година, Специализираната прокуратура нареди на Антикорупционната комисия да провери Министерството на здравеопазването по договорите за дезинфектантите и личните предпазни средства.  Но за зла беда КПКОНПИ не направи проверката, защото не получили прокурорското постановление.

Кой стои зад фирмата?

Според разследване на "Капитал", супер печелившата великотърновска компания за дезинфектанти "Хигиенно-медицинска индустрия" (ХМИ) към тази дата току-що е имало нов съдружник - общински съветник и свързан с бившия депутат от ДПС Камен Костадинов. Името му е Виктор Азманов. Иначе основателят и доскоро едноличен собственик се казва Евгени Костадинов, който към 1 април 2020 г. вече е премислил и се е разделил с част от печелившата си - особно по време на пандемията, фирма.

Новият съдружник и жената на Камен Костадинов влизат в друга фирма на досегашния собственик, която застава на изхода на ХМИ ООД и поема всички продажби, пише още "Капитал" на 11 декември - 8 месеца по-късно.

Рисковете на живото предаване

Не едно от любимите си инспекции с джипката от 16 април 2020 г., Бойко Борисов спира джипа в двора на предприятието за производство на дезинфектанти "Хигиенно-медицинска индустрия" (ХМИ) ООД. После заедно с кмета на Велико Търново Даниел Панов (същият, който предизборно, въпреки че е от ГЕРБ, се срещна с Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ, б.р.) се отправят към входа му, където са се събрали работници и журналисти, за да посрещнат гостите. "Кой е собственикът", пита Борисов, а Панов бърза да му отговори, че са двама. "Аз", казва единият от тях - Виктор Азманов, който е и общински съветник от Горна Оряховица.

Когато обаче Борисов влиза в завода, зад него тича и излъчва традиционният пиар - обичайно Севделина Арнаудова или Никола Николов, който предава на живо във фейсбук профила му. И тогава казва:

"Ооо, Камене, какво правиш?"

Адресът на поздрава бързо се шмугва извън кадър. Според наблюдатели по това време се е озовал в завода бившият депутат и "острие" на ДПС Камен Костадинов. Подробност е, че към днешна дата това видео вече не се намира.

Всъщност, мистерия няма:

"Не се срещам с него, аз съм там... Той просто ме среща там. Нямам нищо общо с HMI. Двама собственици, Евгений Костадинов и Виктор Азманов, са мои приятели", коментира Камен Костадинов пред "Дненик".

Освен мистерия няма и изненада. Днес БНР разказва продължението - българските прокуратури не откриха обяснение защо държавата в лицето на тогавашния здравен министър Костадин Ангелов купи надлимитно два тона и половина дезинфектанти за близо 14 хиляди лева.

Въпросителните с парите за дезинфектантите продължават. На 8 март 2021 г. Костадин Ангелов сключва договор със сливенската фирма „Килвид“ за доставка на 71 тона дезинфектанти на обща стойност 494 044,80 лева с ДДС. На същата дата фирмата издава фактура, която е с 90 000 лева по-малко. Прокуратурата не изяснява защо плащането е за по-малко пари от сумата по договора.  

Сливенската доставка е от фирма прекупвач, защото колосалното количество дезинфектанти е произведено от великотърновската фирма „Хигиенно-медицинска индустрия“. Собствениците на компанията Евгени Костадинов и Виктор Азманов бяха категорични, че не са правили доставки на държавата за изборите.