Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен увери Израел и съюзници от Персийския залив, че Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие, предаде "Гардиън".

"Когато става дума за най-важния елемент, ние сме в пълно единодушие", каза американецът на пресконференция в неделя с външния министър на Израел Яир Лапид. "И двамата сме ангажирани, и двамата сме решени, че Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие".

Коментарите на Блинкен дойдоха преди среща на върха, организирана от премиера на Израел Нафтали Бенет, с външните министри на Бахрейн, Египет, Мароко и Обединените арабски емирства.

Това събитие само по себе си показва как отношенията на Израел с някои арабски държави са се променили през последните 18 месеца, като отчасти това се дължи на опасенията от предстоящия край на икономическата изолация на Иран.

"САЩ вярват, че връщането към пълното изпълнение на сделката е най-добрият начин да върнат ядрената програма на Иран обратно в кутията, в която беше, но избяга, след като Съединените щати се оттеглиха от това споразумение. Но независимо дали има сделка, или не, нашият ангажимент към основния принцип Иран никога да не придобива ядрено оръжие е непоколебим. И по един или друг начин, ние ще продължим тясно да се координираме с нашите израелски партньори по пътя напред".

Вашингтон уверява партньорите си, че няма да се съгласи с искането на Техеран да извади Корпуса на гвардейците на ислямската революция от списъка с чуждестранните терористични организации. Говорейки на форума в Доха в Катар, Робърт Мали, специален пратеник на САЩ за Иран, каза:

"Това не е сделка, която има за цел да разреши този въпрос. Мнозина в региона гледат на Корпуса на гвардейците по същия начин, по който ние ги възприемаме. Мога да ви кажа, че Корпусът на гвардейците ще остане санкциониран съгласно законодателството на САЩ и нашите възгледи, нашата политика към Корпуса на гвардейците не се е променила".

Старши съветник на върховния лидер на Иран настоя по-рано на същото събитие, че премахването на санкциите срещу Корпуса на гвардейците е предварително условие за възобновяването на ядреното споразумение от 2015 г. Преговорите по сделката се водят от близо година във Виена.

"Корпусът на гвардейците е националната армия и националната армия не може да бъде вписвана като терористична група", каза Саид Камал Харази. "Истината е, че Корпусът на гвардейците е много важен за Иран и те няма да постигнат компромис по този въпрос".

Корпусът на гвардейците е централна част от силовата база на иранския режим и дейностите му в Ливан, Йемен, Ирак и Сирия. Според Иран гвардията е от основно значение за намаляване на влиянието на ислямисткия тероризъм, САЩ и подкрепяните от тях монархиите в Персийския залив.

Корпусът бе определен като терористична организация през 2019 г., а санкции срещу него бяха наложени през 2017 г. Дейностите му в Близкия изток бяха държани извън масата на преговорите от Иран, който настоява, че дневният ред трябва да бъде фокусиран единствено върху условията за връщане на Америка в ядрената сделка.

САЩ напуснаха споразумението през 2018 г. Това доведе до поетапния отказ от страна на Техеран да спазва сделката, включително и да разшири способността си да обогатява уран.

Мали отбеляза, че администрацията на Байдън може да обещае единствено, че САЩ ще останат страна по сделката, стига Иран да спазва ангажиментите си.

Харази посочи, че има 500 други лица и институции, обект на санкции на САЩ, които са имали "пряко въздействие" върху отношенията на Иран със Запада и призова САЩ да предприемат действия и по техен адрес. Харази, който е бивш външен министър, е президент на Стратегическия съвет за външни отношения в Техеран и възгледите му съвпадат до голяма степен с тези на иранския режим.

Мали отказа да изрази оптимизъм относно подновяването на сделката:

"Ние сме доста близо от известно време и мисля, че това ви показва трудността за решаването на оставащите проблеми".