Шон Пен заплаши, че ще унищожи наградите си "Оскар" заради нежеланието на организаторите украинският президент Володимир Зеленски да говори на церемонията, която ще се състои тази вечер.

Актьорът нарече такава липса на желание за подкрепа на украинците "най-мрачния момент в историята на Холивуд".

Пред Си Ен Ен Шон Пен, който беше в Украйна и в Полша, за да снима документален филм за войната и бежанците, се зарече публично да претопи статуетките си, ако продуцентите на шоуто отклонят възможността Зеленски да направи изявление тази вечер.

Подобна идея лансира през седмицата една от водещите на церемонията Ейми Шумър, но добави, че е получила отказ.

"Моля се да няма арогантни хора, които да се приемат за представители на по-голямото добро в моята индустрия, които са решили да няма участие на лидера на Украйна", добави той.

Шон Пен има две статуетки за най-добра мъжка роля - за "Реката на тайните" през 2003 г. и за "Милк" през 2008 г. Тази година той не е сред номинираните, но се появява във филма на Пол Томас Андерсон  "Licorice Pizza", един от претендентите за най-добър оригинален сценарий.

Зеленски е имал разговори с Академията за кинематографично изкуство и науки на САЩ, връчваща наградите "Оскар", да направи обръщение  по време на наградната церемония по-късно днес, твърдят "Ню Йорк пост" и "Дейли мейл".

Според неназовани източници се обсъждало кратко изказване на Зеленски. Не е ясно дали то ще е на живо или ще е предварително записано. Имало и дебати трябва ли най-известните в света филмови награди да останат аполитични, докато в Украйна бушува война.

Засега американската Академия не е коментирала твърденията. Телевизия Ей Би Си, която ще излъчва шоуто, също не е направила коментар по темата.