Минималната работна заплата става 710 лева от 1 април при 650 лева сега, одобри Националният съвет за тристранно сътрудничество днес след извънредно заседание.

Синдикатите обаче настояват, че 10-процентно увеличение вече е изядено от инфлацията. Затова оттам настояват за ново увеличение с актуализацията на бюджета през юли - до поне на 760 лева.

"Просто настояваме за още един ръст на минималната заплата в рамките на предвидената актуализация през лятото на 2022 година поне на 760 лева и привеждането на минималната работна заплата в съотношение със средната от 50 процента така, както препоръчва и директивата за адекватни и справедливи минимални работни заплати", каза Любомир Костов от КНСБ, цитиран от БНР.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" пък поиска по-смело още по-висока минимална заплата от юли.

"50% от средната работна заплата, което към момента означава 840 лева. По покупателна способност минималната работна заплата в България е по-ниска от три балкански държави, които са извън Европейския съюз и това са Черна гора, Сърбия и Северна Македония", посочи тя.

Работодателските организации обаче за пореден път се обявиха против административното повишаване на възнагражденията и поискаха разработване на механизъм, по който минамалната заплата да се определя по икономически дейности.

Тристранният съвет одобри и продължаването на мярката 60/40 за бизнеса до юни.