Водещ политически и военен експерт на една от партиите в управляващата коалиция днес остро критикува отказа на правителството да изпрати военна помощ на Украйна. 

Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, нарече позицията на министър-председателя Кирил Петков по тази тема "страхлива" и необоснована. 

В разговор с Клуб Z Шаламанов каза, че партията му "Да, България" и коалицията ѝ "Демократична България" нямат какво повече да правят в правителството, ако то продължи да следва наложения от БСП курс да оказва изключително хуманитарна помощ на Украйна.

"Ние трябва да бъдем ясни - с Путин ли сме или със Зеленски?", каза Шаламанов, който беше депутат в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като в последното беше зам.-председател на Комисията по отбрана. "Ако махането на (главния прокурор Иван) Гешев е по-важно от външнополитическия курс на страната, аз не съм съгласен. Ако не сега, можем да махнем Гешев и по-късно, но днешната позиция на България е за 100 години напред".

По думите му рано или късно избранници от ДБ и нейни активисти ще поставят въпроса за бъдещото участие на формацията в правителството.

"Според мене причината да откажем военна помощ на Украйна  е страхът от реакцията на избирателите, на които дълго време е било втълпявано, че България не бива никога да прави нещо против Русия", каза Шаламанов.

"На второ място това е страх от самата Русия", добави той. "Основният инструмент на на руската външна политика е всяването на страх... А страхът е обратното на лидерството. Заради този страх хората у нас са склонни към колективни решения, за да не носи никой отговорност. Еднолично нито президентът, нито министър-председателят ще посмеят да вземат някакво решение".

По тази причина според Шаламанов трябва да се намери политическа сили, която да постави в пленарно заседание на парламента въпроса за изпращане на оръжие на Украйна според списъка, представен от нейния посланик в София Виталий Москаленко.

"На трето място е опитът да се представи България като някаква уникална страна, която може да бъде мост между Русия и Украйна", каза Шаламанов. "Това е абсурдно, защото, за да бъдеш "мост", да посредничиш, трябва и двете страни да те приемат и да те уважават. А Русия явно не уважава България", посочи той, припомняйки, че страната ни е в списъка на "неприятелските страни" на Москва както и острите изявления от страна на руската дипломация спрямо България през последните седмици.

Шаламанов предупреди, че с колебливото си поведение София е напът да загуби и уважението на Киев. И освен уважението - шансовете за участие в евентуален бъдещ европейски "план Маршал" за Украйна.

"Износът на оръжие не ни прави част от войната", категоричен беше Шаламанов, цитирайки Устава на ООН.

България и Унгария са единствените европейски членки на НАТО, които отказаха да изпратят оръжия на Украйна. Будапеща има стар проблем с третирането на унгарското малцинство в Западна Украйна от Киев. Петков и заместничката му Корнелия Нинова твърдят, че осъждат войната на Русия срещу Украйна, но че евентуален износ на оръжия или боеприпаси за нея би "въвлякъл България във война".

Водената от БСП "Коалиция за България" има 26 депутати в 134-членнното правителствено мнозинство. Партията, известна с традиционните си връзки с Москва и последователно проруската си позиция през годините, взе решение, че България не бива да изпраща оръжия на Украйна.