„Имаме информация от полицията, че с разрешение на председателя на Народното събрание, който издава разрешение за сваляне на имунитета, се готвят арести на бивши министри на правителството на ГЕРБ и те да бъдат показно арестувани“, каза Костадин Ангелов.

Според него така ще се измести темата, свързана с това, с което властта не се справя. 

Това вероятно са хората, които по антикорупционната търсачка „Гугъл“ са в списъка на Кирил Петков, отбеляза Ангелов. Очаквало се арестите да се случат през уикенда, докато не заседава парламентът, за да не се налага депутатите в зала да свалят имунитета им.

Страх няма у нито един от нас, каза Екатерина Захариева – бивш външен министър в последното правителство на ГЕРБ. Връщаме се във времената на народната милиция, каза тя.

Според Конституцията "народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава - на председателя на Народното събрание".

Разрешение за задържане не се иска при заварено тежко престъпление, като в този случай незабавно се уведомява Народното събрание, а когато то не заседава (чл. 45, ал. 2) - неговият председател, сочи правилникът на Народното събрание.