Русия казва, че е платила $117 млн. лихви, дължими по две деноминирани в долари облигации на "Ситибанк" (Citibank) в Лондон насред растящи спекулации, че страната се е запътила към дефолт, предадоха Франс прес и Блумбърг.

Това обаче не означава, че плащането ще бъде прието и сетълментът - приключен. Санкциите може да не позволят трансакцията и в момента ситуацията е неясна. Че Русия ще опита да плати стана ясно още вчера от министъра на финансите Антон Силуанов, който заяви, че ако няма плащане - то вината не била на Москва. 

Все пак - твърдението на Москва от днес е, че не просто има плащане, а че то е вече прието. Ако това бъде потвърдено по-късно днес, значи Русия е избегнала първия от серия възможни дефолти. 

Вчерашният падеж за лихвите по облигационното задължение бе в размер 117 млн. долара, а кредиторите са чуждестранни агенти. 

Ако плащането е минало - то Русия продължава, засега спокойно, напред към следващия падеж, който е съвсем скоро и за много повече пари - над 600 млн. долара в края на месеца. Ако обаче дългът не е погасен, то това означава, че на Русия би трябвало да бъде даден гратисен период от месец - след споразумение с кредиторите. Ако се стигне дотам, то това означава, че критичната дата  е 15 април. 

Общият външен държавен дълг е в размер на около 20 млрд. долара по 15 международни облигационни заема.

Трябва да се има предвид, че дефолтът обаче не важи само за държавата, а и за всички частни компании с облигации в чужда валута. 

Реално дефолтът не е някаква тежка драма за Русия в момента, защото страната така или иначе е отрязана от финансовите пазари, но дългосрочната щета е видима. Русия няма да набира капитал, компаниите й все по-трудно ще се финансират, инвестициите просто ще изчезнат. 

Разбира се, стои и въпросът колко ще загубят инвеститорите в руския дълг. Вероятно става дума за много пари, когато говорим за частните задължения, които са около 120 млрд. долара. Европейските банки само държат около 90 млрд. долара руски дълг. Това обаче едва ли ще повлече крак на световна финансова криза, поне според разчетите на МВФ, който сравни руския дефолт с този на Аржентина от миналата година. 

Другият проблем за руската икономика е, че при изпадане в дефолт ще бъдат задействани застрахователните полици за неизпълнение на дълга, наречени още CDS. Те ще бръкнат допълнително в хазната, макар все още не е известно за каква сума става дума. При всички положения говорим за милиарди.