Допреди няколко месеца украинският президент Володимир Зеленски беше известен по света основно с едно - че е играл президент в популярен сериал. С началото на руската инвазия в Украйна обаче Зеленски изгради образа на безстрашен лидер, готов да се изправи срещу московския диктатор в неравна битка за родината си.

Очаквано, най-известната стрийминг платформа Netflix реши да припомни на зрителите си сериала, който всъщност вкара Зеленски в политиката - "Слуга на народа".

Трите сезона на комедията биват излъчвани между 2015-2019 г., а Netflix ги показа от 2017 до 2021 г. - но после ги свали поради нисък интерес. Войната в Украйна обаче възбуди любопитството на хиляди по света, пропуснали 51-те епизода.

В сериала Зеленски играе млад учител - Васил Голобородко, чието избухване в клас, записано и излъчено от ученици, го изстрелва по популярност и в крайна сметка го прави президент. Голобородко започва тежката борба да премахне корупцията от властта.

А историята става още по-странна, когато през 2017 г. директорът на "Квартал 95", продуцентската къща на Зеленски, преименува малка партия на името на сериала. Първоначално тезата е, че това се прави, за да не бъде ползвано името на популярното ТВ шоу за "цинични политически цели".

През 2019 г. обаче "Слуга на народа" печели изборите в Украйна, а Зеленски смачква Порошенко на балотаж.