Докато всички големи партии, участнички в парламентарния живот, преизбраха лидерите си на свиканите в рамките на изминалия малко повече от месец конгреси, то изненадата неочаквано ще бъде поднесена от "Зелено движение".

Най-малкият партньор в управляващата коалиция "Демократична България" ще смени един от председателите си, научи Клуб Z. Става въпрос за Борислав Сандов, който в момента е вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите.

Решението да не се кандидатира за поста е на самия Сандов, като се очаква той да го обяви вероятно още днес. Мотивите - съчетаването на работата като председател на партия и тази в Министерския съвет.

Той оглавява формацията от 2012 г., или вече 10 години.

Конгресът на "Зелено движение" трябва да се проведе тази събота. 

В момента формацията е водена от двама съпредседатели, по германски модел. Освен Сандов - и от Владислав Панев, народен избраник от ДБ.

Панев отново ще е кандидат за поста, като се очакват обаче още двама кандидати - Албена Симеонова и Добромира Костова. Това означава, че една от трите номинации ще изпадне при гласуването.

Симеонова не успя да влезе в последния парламент като депутат, след като общия резултат на ДБ се срина след появата на "Продължаваме промяната". Бе народен представител в 46-ото Народно събрание - от Добрич. Тя е известна природозащитничка и предприемач в сферата на биологичното земеделие, потомствен лозар и дългогодишен производител на вино. Председател е на най-голямата в България браншова организация на биоземеделци – "Биопродукти". Член е на Националния съвет на "Зелено движение".

Добромира Костова пък е общински съветник в Пловдив. Работила е като специалист маркетинг, PR и бизнес развитие в компании като Chrysler, Adidas и KPMG в Нюрнберг, Щутгарт и Дубай и като консултант по проекти, свързани с подготовката на олимпийските игри Лондон 2012, лондонското метро и летищата Хийтроу и Гетуик. Тя е в Изпълнителния съвет на партията.

Очаква се битката за едното от съпредседателските места да е именно между двете дами, а Панев да запази позицията си.

Привечер Сандов обяви намерението си да не се кандидатира - във фейсбук: