Напусналите "Има такъв народ" депутати, които останаха в парламента вече като независими, не са единни в това дали ще подкрепят кабинет, в който евентуално ще участва партията на Слави Трифонов.

Това се разбра от думите на министъра на спорта в оставка Радостин Василев, който също напусна формацията. Днес "отцепниците" се срещнаха с мандатоносителя БСП в рамките на преговорите за съставяне на правителство. По думите на Василев се очаква ако се стигне до правителство, те да гласуват "шарено".

Малко по-рано през деня резерви към кабинет с участието на ИТН изрази Георги Георгиев, също напуснал групата на ИТН. 

От думите на Василев стана ясно, че основен проблем за отцепниците е възможността ИТН да има министри и в бъдещо правителство. Всички те обаче били категорични - на тяхната подкрепа не може да се разчита, ако Гроздан Караджов, сега вицепремиер и министър на регионалното развитие в оставка, отново бъде предложение. Някои от отцепниците имали персонални изисквания към евентуалните министри на Трифонов, та оттам идвало шареното гласуване.

"Нашите гласове нямат тежестта да решат ще има или не правителство. Въпросът е ПП, ДБ и БСП да се разберат с непредвидим партньор - ИТН.

Ясно ни е желанието на хората да има правителство, но е важно да има стабилно мнозинство. Но изразявам изключителен скептицизъм към изразената от ИТН диалогичност и ви предупреждаваме да сте изключително внимателни в оценката на тяхното желание", заяви Василев към представителите на левицата.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък за пореден път заяви, че персонален състав на Министерския съвет в този пръв кръг от преговори не е бил обсъждан. 

Със срещата днес с "отцепниците" този кръг приключи, като се очаква другата седмица да се обсъжда кандидатът за премиер, както и имена на министри. Очаква се "Продължаваме промяната" да номинира Асен Василев, който има подкрепата и на БСП, и на "Демократична България".

За тази на ИТН е все още неизвестно.