Европа е начело в света по ръст на вноса на оръжия през последните пет години. Вероятно тази тенденция ще продължи заради войната в Украйна. Това е един от основните изводи, който се съдържа в изследване, публикувано в понеделник от Стокхолмския международен институт за мира

Вносът на основни оръжия за европейските държави през периода 2017-2021 г. е нараснал с 19% в сравнение с предходните пет години. На европейските държави се падат 13% от световните трансфери на оръжия през този период, в сравнение с 10% през периода 2012-2017 г., се посочва в доклада.

Общо за света има спад от 4,6 на сто в оръженийните трансфери през последните пет години.

Най-големите купувачи на оръжие в Европа са Обединеното кралство, Норвегия и Нидерландия. Според прогнозата вносът за региона ще се ускори, тъй като други европейски държави наскоро направиха големи поръчки за нови оръжия, например за бойни самолети от САЩ.

"Сериозното влошаване на отношенията между повечето европейски държави и Русия е важен стимул за ръста на вноса на оръжия в Европа, особено за държавите, които не могат да задоволят всички свои нужди чрез националната си оръжейна промишленост", отбелязва Питер Веземан, старши изследовател в Стокхолмския институт.

Нахлуването в Украйна накара Германия да планира мащабно засилване на отбраната като историческа промяна в политиката. Дания и Швеция също планират увеличаване на военните разходи.

САЩ са най-големият износител на оръжия, като заемат 39 на сто от пазара, следва Русия с около 19-процентен дял. 43 на сто от всички американски трансфери са за Близкия изток.

Според прогнозите в анализа оръжейният износ на Москва ще продължи да пада през следващите години като резултат от наложените ѝ тежки санкции след нападението ѝ над Украйна.

Третият по големина износител - Франция, бележи ръст в осъществените трансфери. При четвъртия и петия - Китай и Германия, обаче има спад в периода 2017-2021.