Европейската комисия препоръчва България да върне до 28,7 милиона евро в хазната на ЕС.

Това заяви Кристина Борхман от Генерална дирекция „Земеделие“ в ЕК. Тя говори пред Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. Членовете й обмениха мнения за злоупотребите с еврофондове у нас, стпециално при използването на къши за гости като частни домове.

Препоръката е изпратена миналата седмица.

„Няма да се поколебаем да приложим финансова корекция, ако сумата не бъде надлежно възстановена“, увери Борхман.

Останалата част от средствата, които подлежат на възстановяване, вече са върнати от нашата страна, изтъкна Борхман.  Тя похвали българските власти, че заради разкритията сами са решили в бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. да не залагат повече подобни проекти.

Според нея само в България се наблюдават толкова масови съмнения за нередности със средствата по този фонд, макар че са извършени 21 проверки в 10 страни от ЕС.

В заседанието участва и Виле Итала - генерален директор на Службата за борба с измамите, или ОЛАФ.

„Най-обезпокоителното е, че бенефициентите са предимно хора от местната администрация или видни политически личности“, каза той.

746 къщи за гости у нас са получили финансиране за общо 103 милиона евро, изтъкна Итала. От тях са проверени 377 и нито една от тях не изпълнява поставените три цели - разнообразяване на икономическите дейности, създаване на икономическа устойчивост и разкриване на работни места в селските райони. Конкретно от тези 377 къщи за гости ОЛАФ е проверила задълбочено само 30, тъй като времето и ресурсите й са били ограничени. Тези къщи са били избрани на случаен принцип.

Самите български власти са проверили 288 къщи и за 258 са установили нарушения. Това прави 88 на сто, отбеляза Виле Итала. Само 23 от посочените къщи изпълняват условията, за да получат финансиране.

За 158 къщи е препоръчано вложените средства от ЕС да бъдат върнати изцяло. Общо 456 къщи не са били проверени, защото са изтекли сроковете, за които европейските институции могат да се връщат назад.

Клуб Z помоли за коментар двамата ългарски евродепутати, които са заместващи членове на Комисията по бюджетен контрол. Това са Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) и Цветелина Пенкова от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

„След като има такова изслушнване, значи има проблем за България. Радвам се, че тези, които са злоупотребили с европейско финансиране, вече са обект на разследване  в България. Спомням си, че бяха поискани, а и дадени оставки от хора, ръководили тези процеси. Знам, че значителна част вече са върнати. Надявам се всички останали, взели пари под такава форма, също да ги върнат“, каза Новаков.

Според него фактът, че такава програма у нас не е отваряна след това, показва, че урокът е научен. И няма да се подкрепят повече предприемачи по този начин.

Със сигурност има добросъвестни предприемачи, които биха могли да изплзват парите за развитие на селските райони за друг тип проекти, на които биха могли по-лесно да докажат целите.

„Очевидно това е проблем с естеството на финансираните проекти. И те трябва да се финансират по други правила, по които да не се допускат повече такива злоупотреби“, заключи Новаков.

По време на изслушването в ЕП той заяви, че подобни срамни постъпки създават образа на цяла държава. И препооръча Комисията и ОЛАФ да разработят методи за по-ранно засичане на нередности.

„Най-притеснителното за пореден път се оказва, че разчитаме на европейските институции като финален арбитър или да разрешават проблеми в нашата държава. Това не е ролята на нито една от тези институции. Притеснителното е, че въпреки многото подавани сигнали и разследванията на българските медии властите у нас са преценили да не си свършат работата изцяло“, смята Пенкова.

И затова сега ставаме свидетели на случаи отпреди 7-8 години.

Пред европдепутатите социалистката заяви, че досега по повдигнатите обвинения у нас няма присъди.