Правителството има информация за готвени "медийни истерии" за цените и на брашното, и на олиото. Това обяви днес пред БНР финансовият министър и вицепремиер Асен Василев. 

Той коментира вчерашната "битка за олио" из обектите на една конкретна верига в страната. През последните дни редица медийни репортажи повдигнаха темата и заговориха за предстоящо огромно вдигане на цената за литър, говореше за цени от по 7 лв. и нагоре. Реалността за средна цена от около 5 лв. в момента. Същата история се разви само преди две седмици, когато в един конкретен ден някой разпали паника за цената на горивата, твърдейки, че те свършват и че тя ще стигне до 4 лв. за литър. Днес - две седмици по-късно, цената все още е под 3 лв. за литър средно за страната. 

"Виждаме неоправдани увеличения при определени търговци за ден-два, след което всичко се успокоява, като това е синхронизирано с организирано медийно отразяване", заяви днес Василев. 

И бе категоричен - България има запаси на слънчогледово семе за следващите 4 години и проблеми с дефицит на олио просто няма да има. 

Според него същото се отнася и до зърното. 

"В момента в България има около два пъти повече зърно, отколкото ни трябва и има много голям натиск всичкото това зърно да бъде изнесено, нищо да не остане в България", отбеляза Василев.

Последното вероятно е препратка към бившият министър на ГЕРБ Десислава Танева, която постоянно критикува правителствената политика в сектора. Според Василев обаче, "Танева е притеснена, че нейни приятели няма да могат да натрупат печалби". 

Обясни и че правителството купувало зърно през борсата и то на реални цени, така че да не ощетява производителите. Съмнението, че "подбива" пазара обаче остава. Василев обяви и че е възможно да се забрани износът на зърно от страната по примера на Сърбия или Унгария, ако "не може да се подсигури продоволствието". 

Що се отнася до цените на електричеството, Василев за пореден път обяви, че не очаква рязко повишение след отпадането на мораториума. Той твърдеше същото и за цените на газа, но само преди ден "Булгаргаз" поиска шоков скок от 40%. 

"Специално за електроенергетиката ние сме много малко зависими от войната. Гориво за АЕЦ „Козлодуй“ има до 2025 г. Въглищата са си наш национален ресурс. Вода има по язовирите. Единствено газовите централи са свързани с войната и външни енергоизточници и техните цени", заяви вицепремиерът. 

Той обяви и че Министерството на енергетиката е започнало обследване как най-бързо да може да бъде построен още един ядрен реактор - най-вероятно в "Козлодуй". Причината е, че там има готова площадка с ОВОС, има сглобен екип също така. Най-ранната възможна дата за пускане - 2028 г. - 2030 година.