България не смята да затваря 1600-те мегавата мощности от Маришкия басейн и това не е предвидено в Плана за възстановяване и устойчивост, който в момента се обсъжда с Европейската комисия. Това заяви днес в парламента вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на депутатски въпроси. 

Припомняме, че идеята бе на служебното правителство и тя трябваше да изпълнява целите на "Зелената сделка". С войната в Украйна обаче, нещата коренно се промениха. Отпада категорично и идеята за изграждане на парагазова централа. 

"Планът, който ние заварихме, идвайки като редовен кабинет, предвиждаше закриването на 1 600 мегавата въглищни централи в Маришкия басейн и изграждане на парогазова централа на тяхно място. Ако ние бяхме приели този план, в момента България щеше да е с ангажимент да изгражда газова централа при липсата на газ и при цените на газа, които съществуват в момента и в същото време да е поела ангажимент да затвори 1 600 мегавата от въглищните централи, които са с национален ресурс. Не го приехме този план", заяви днес Василев. 

По думите му, правителството е обяснило на ЕК, че такива действия не отговарят на интересите на българската енергийна система и е предложило друг план, който хем да изпълнява "Зелената сделка", хем да "не нанася такава смъртна опасност на българската енергийна система". 

"Всички те (ТЕЦ-овете) остават да работят. През 2019 г. ние сме поели цели за намаляване на въглеродните емисии, те трябва да бъдат изпълнявани. Няма как да бъдат преразгледани. Това означава, че въпреки че всички централи продължават да работят, те ще работят в по-малък период от годината. Трябва да има 40% намаляване на въглеродните емисии. Това не застрашава нашата енергийна система"

Според него сигурността на енергийната система е гарантирана. Той посочи, че в плана са заложени капацитет от батерийни мощности.

„Тези мощности ще бъдат изградени на конкурентен принцип в България, като управлението на търговете, за да няма никакво съмнение, всичко това ще бъде управлявано от Европейската банка за възстановяване и развитие. Ако мислите, че те са корумпирани, може да имаме различия във вижданията. Същото се отнася и до геотермалните проучвания. Истината е, че имаме карти от края на 80-те години, в които се вижда голямо наличие на геотермален ресурс”, подчерта Василев.