Въздушен удар беше предприет срещу военна база край Яворов в Западна Украйна, близо до полската граница, съобщи днес регионалното военно управление в град Лвов, цитирано от Ройтерс.

Русия заяви, че е нанесла удар по военен учебен полигон в украинския град Яворов, като добави, че при удара са били убити до 180 чуждестранни наемници и са били унищожени голям брой оръжия, доставени от други страни, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви на пресконференция, че Москва ще продължи да нанася удари по лицата, които той определи като чуждестранни наемници.

По-рано ръководителят на Лвовската областна администрация Максим Козицки заяви, че при удара в Яворов са били убити 35 души и ранени 134..

"Окупаторите нанесоха въздушен удар по Международния център за поддържане на мира и сигурността. По предварителни данни те са изстреляли осем ракети", посочи в изявление управлението.

 
Конашенков заяви, че Русия е използвала прецизни оръжия с голям обсег за нападението срещу Яворов и отделен обект в село Старичи. Според него и двете бази са били използвани за обучение на чуждестранни наемници и складиране на оръжия.

Нападението беше извършено ден, след като руският заместник външен министър Сергей Рябков заяви, че Москва смята за законни цели конвоите, доставящи западни оръжия на Украйна, припомня Ройтерс.

В базата Яворов не е имало американски военни, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

По-рано украинският новинарски портал "Киив индипендънт" (Kyiv Independent), цитиран от ДПА, съобщи, че Лвов, който се намира на около 70 км от полската граница, е бил поразен от няколко ракети.

"Множество експлозии са чути във Лвов и Херсон и има съобщения, че Лвов е подложен на руско ракетно нападение", посочи медията.

Репортер на ДПА в полския град Пшемисъл каза, че експлозиите са били чути и в Полша.