Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е отнела сертификата за достъп до класифицирана информация на новия генерален консул в Солун Антон Марков, който правителството на Кирил Петков реши да изпрати в столицата на гръцката провинция Централна Македония на 5 май т.г. Вече повече от два месеца обаче гръцките власти не дават съгласие да приемат новия генерален консул.

Сега вероятно изобщо няма да склонят да дадат екзекватура (документа, приемащ представителя на другата държава - бел. ред.), след като разберат за отнетия допуск до тайни, а това няма да е никак трудно, защото според деловодната система на МВнР са уведомени няколко дирекции в министерството. Марков може да обжалва отказа пред Държавната комисия по сигурността на информацията и пред съда, но това не спира изпълнението на решение.

Вероятно и МС ще бъде принуден да отмени решението си за изпращане на Марков в Солун. Въпреки че по закон няма задължение генералните консули да имат достъп до класифицирана информация, за да заемаш поста именно в Солун той е повече от необходим. Нашите дипломати непрекъснато обменят чувствителна информация за съседката ни, която не може да бъде споделяна по открита връзка. Именно затова посланикът ни в Атина Валентин Порязов е спрял пристигането на Марков в Солун, въпреки че дори още няма съгласие от гръцките власти.

Антон Марков е най-довереният директор на дирекция в МВнР на министър Теодора Генчовска (ИТН) и единственият, който има пропуск до етажа с министерския кабинет, т.нар. черен мрамор, който е затворен за всички останали служители освен за протокола. Като шеф на ситуационния център бе изпратен от Генчовска и да придружава премиера Кирил Петков в Киев.

Няма информация защо ДАНС е преценила, че Марков не е надежден да работи с тайни, но това може да се дължи на проверка по някой от сигналите срещу него в МВнР за злоупотреба със служебно положение от бивши служители на министерството. Той обаче нито е наказван досега, нито е осъждан. Гърция е втората балканска държава, която отказва да приеме наш официален представител.

Преди две години Босна и Херцеговина изненадващо отказа да даде агреман и да приеме номинирания за посланик в страната български дипломат. МВнР, МС и президентът се принудиха да го сменят с друг и да го изпратят в друга балканска държава.