ЕС подкрепи европейските стремежи на Украйна, но поряза надеждите й за бързо членство.

Това стана ясно тази сутрин, след като приключи първия ден от Европейския съвет във Версай.

И отново, както и при обсъждането на европейския бюджет преди година и половина, проблемът дойде от Нидерландия и нейния премиер Марк Рюте. Още при пристигането си на срещата вчера той предупреди, че е още рано да се обсъжда подадената от украинския президент Владимир Зеленски молба за членство на Украйна в ЕС.

„Това е процедура, която трае година. Трябва да видим какво можем да направим в краткосрочен план. Всички страни в западната част на Европа, с които разговарям, казват, че не трябва да се хваща експресът, да има бърза процедура или процедура за ускорено приемане“, каза той.

Но веднага след това уточни, че поне на този етап въпросът не е за това дали някой е за или против членството на Украйна.

Според източници в Брюксел мнението на Нидерландия се споделя от Германия и някои други държави. Опасенията са, че всяко позоваване на член 40 от Договора за Европейския съюз (ДЕС) ще разгневи още повече руския президент Владимир Путин. Въпросният член гласи:

„Условията за приемане на нови членове и налагащите се от това приемане изменения на Договорите, върху които се основава Съюзът, се уреждат в споразумение между държавите-членки и държавата, подала молба за членство.“

Което означава, че е възможно ускорено приемане. Същото се отнася не само за Украйна, но и за Грузия и Молдова, които също подадоха наскоро молби за приемане в ЕС.

Все повече обаче в Брюксел се налага схващането, че войната в Украйна е предизвикана не толкова от желанието й да се присъедини към НАТО, както твърдят в Русия. А от стремежа й към ЕС, който всъщност е главният враг на режима на Путин със своите правила и демократично устройство.

Домакинът на срещата - френският президент Еманюел Макрон, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС, също показа, че не е много склонен за бърза процедура.

„Можем ли да открием процедура за членство със страна, която е във война? Не мисля“, каза той след заседаниието.

Но допълни:

„Можем ли да затворим вратата и да кажем: „Никога?“ Би било несправедливо.“

Вероятно ставаме свидетели на появата на подобие на „групата на пестеливите“, начело на която стоеше Марк Рюте. Тогава Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания успяха да извоюва част от отстъпките във вноските в европейския бюджет.

Присъединяването към ЕС обикновено отнема години и изисква изпълнението на строги критерии – от икономическа стабилност до борба с корупцията и спазване на човешките права.

Тази сутрин бе разпространено изявление на европейските лидери за руската агресия срещу Украйна.

„Русия и нейният съучастник Беларус носят пълната отговорност за тази агресивна война, а на отговорните лица ще бъде потърсена сметка за извършените престъпления, в т.ч. за безогледните нападения срещу цивилното население и граждански обекти. В това отношение приветстваме решението на прокурора на Международния наказателен съд за започване на разследване“, изтъкват ръководителите на страните членки.

Те настояват също така безопасността и сигурността на ядрените съоръжения в Украйна да бъдат незабавно гарантирани с помощта на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

„ЕС и неговите държави членки ще продължат да проявяват солидарност и да оказват хуманитарна, медицинска и финансова подкрепа на всички бежанци и на приемащите ги страни. Призоваваме средствата да бъдат предоставени незабавно чрез бързо приемане на предложението за действия по линия на сближаването за бежанците в Европа (CARE) и чрез ReactEU“, се казва още в изявлението.