Великобритания замразява ефективно всички активи на нови шестима руски олигарси, сред които са имената на едни от най-богатите хора в света и едни от най-близки до Владимир Путин бизнесмени. Днес, най-накрая, в списъкът със санкции бе включен и собственикът на "Челси" Роман Абрамович. Наскоро той обяви клуба за продан, но сега не може да осъществи сделката. Тя е блокирана.

Другите със замразени активи и забрана да влизат във Великобритания са Олег Дерипаска, Игор Сечин - шеф на "Роснефт", Алексей Милер - шеф на "Газпром", Николай Токарев - шеф на "Транснефт", Дмитрий Лебедев - председател на борда на директорите на "Банка Россия". 

"Днешните санкции са последната стъпка в непоколебимата подкрепа на Обединеното кралство за украинския народ. Ще бъдем безмилостни в преследването на онези, които позволяват убийството на цивилни, унищожаването на болници и незаконната окупация на суверенни съюзници. 

Повече няма да има сигурни убежища за оензи, които подкрепиха жестокото нападание на Путин срещу Украйна", заяви премиерът Борис Джонсън. 

Така общият брой на сакнционираните от Лондон руски лице премина 210. Отделните компании пък прехвърлиха 500 общо. Освен това се очаква през следващата седмица да бъде гласуван закон за икономическите престъпления, който значително да опрости процеса по налагане на допълнителни санкции и ще защити Лондон от възможността олигарсите да поискат активите си по съдебен път.

Днешното съобщение на Великобритания отделя специално внимание на Роман Абрамович заради собствеността на "Челси". Властите от "Даунинг стрийт 10" казват, че за отбора се издава специално разрешение, което ще позволи да остане активен, да играе мачове и да изпълнява своите задължения към Висшата лига. 

Също така да плаща заплати на играчи, треньори и служители. Клубът не може да продава билети за мачове. Единствено притежателите на сезонни карти могат да посещават двубоите. Затворен е фенският магазин. Не може да прави трансфери. Приходите му реално са отрязани.

Правителството обяснява тези мерки с това да се попречи на олигарха да се облагодетелства от търговска дейност на "Челси". Или от продажбата му. Забраните ще бъдат вдигнати в момента, в който "сините" сменят собственика. Но пък самата продажба също е под забрана. Тя може да се одобри при специални условия, заяви правителствен говорител. 

Остава обаче въпросът дали Абрамович е оставил някакви сериозни активи в страната, след като през миналата седмица редица издания обявиха, че той спешно разпродава всичко, което има. Абрамович е собственик на стоманодобивният гигант "Евраз", както и на "Норилс Никел". Преди години пък продаде дела си в петролната "Сибнефт". Предполага се, че нетното му състояние е около 10 млрд. лири. Известен е като един от най-близките до Путин олигарси и дори посредничеше по време на първия кръг от преговорите за мир между Украйна и Русия. 

Олег Дерипаска пък има огромни дялове в "En+" и на практика притежава гиганта "Rusal", за който преди дни стана ясно, че може да бъде закупен от Китай. Дерипаска има неизброими имоти във Великобритания, според самото вътрешното министерство на Лондон. 

Игор Сечин, освен шеф в "Роснефт", е вероятно един от хората в най-близкия кръг на Путин. Той е многократно санкциониран от САЩ и ЕС. 

В списъкът влиза и Андрей Костин - шеф на VTB, която също бе санкционирана от Лондон. Той бе "ударен" и от САЩ и ЕС.

Алексей Милер е шеф на "Газпром" от много години и един от основоположниците на идеите за заобикалянето на Украйна през газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток 2", който минава през България.  Именно с него бившата министърката Теменужка Петкова подписа през 2017 г. прословутата "Пътна карта" за потока през България, която не може да бъде открита вече повече от година. Милер е бивш служител на Путин от времето на президента като кмет на Санкт Петербург.

Николай Токарев е шеф на "Транснефт" и бивше ченге от КГБ - близък колега на Путин. И той, както и президентът, са служили в Дрезден, Германия.

Дмитрий Лебедев ръководи "Банка Россия", която се смята за частната банка на Кремъл.