Председателят на Християндемократическата партия (ХДП) Ирина Абаджиева-Репуц ще съди Реформаторския блок. Причината - ХДП, която формално е част от Блока, бе лишена от държавна издръжка, докато всички останали формации получиха такава.

Това каза за Клуб Z Репуц. Според нея партията й трябва да взима по 60 000-70 000 лв. годишно според спечелените преференции.

Както Клуб Z писа, от седемте партии в коалицията само ХДП не получи и стотинка от държавната субсидия, която се равнява на малко над 3,2 млн. лв. годишно за целия РБ. Анексът за получаване на средствата бе подписан само от петте основателки на РБ - ДСБ, ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС. Така ХДП и БНД, която вкара като депутат зам.-председателя си Борислав Великов, останаха извън борда.

От финансовото министерство обаче настояха държавната издръжка да се раздели на седем. В противен случай ще бъде приложен принципът, записан в Закона за политическите партии - че парите следват депутата. От РБ избраха този принцип като се наложи петимата народни представители, които не членуват в нито една партия от Блока, да декларират принадлежност към някоя от тях.

Така Гроздан Караджов, Петър Славов, Иван Иванов и Станислав Иванов се зачислиха към ДСБ, а Мартин Димитров - към БЗНС. С декларирането на принадлежност към земеделците Димитров спаси субсидията им, тъй като единственият депутат, който вкараха - лидерът Николай Ненчев, стана министър на отбраната. БНД получи субсидия заради Великов, но тъй като никой от останалите не декларира принадлежност към ХДП, тя остана без издръжка. 

"Не става въпрос за парите, а за принципа. С процедурни хватки ХДП беше лишена от субсидия и не прави чест на лидерите на Блока, както и на депутатите му, че дори не си вдигат телефоните да поговорим. Четирима декларираха принадлежност към ДСБ, а поне един можеше да се зачисли към ХДП. Мартин Димитров пък спаси субсидията на БЗНС. Която не само че не даде и лев за предизборната кампания, а дори има министър", възмущава се Репуц.

"Включването на ХДП в коалицията Реформаторски блок - и то ли бе предизборен трик?", пита тя в заключение, препращайки към прословутото изказване на лидера на СДС, днес министър на икономиката - Божидар Лукарски, че публично декларираното нежелание на РБ Бойко Борисов да бъде излъчен за премиер е било предизборен "трик".

По думите на Репуц партията й е вложила в кампанията за парламентарниите избори 15 000-20 000 лв., спечелила е гласове и преференции в непознатия й Кюстендил и в чужбина, и сега й се полага държавна издръжка.

Любопитно в действителност колко е дала всяка от петте формации за тази кампания. Най-много средства е наляла СДС - 127 000 лв. Следва партията на Корман Исмаилов със 75 000 лв. ДБГ, която бе основният донор на евровота, е вложила 40 000 лв., а ракетата носител ДСБ - едва 3500 лв. БЗНС - нула лева.

В същото време, според анекса за разпределяне на средствата от държавната субсидия, формацията на Радан Кънев е трябвало да получи почти същия дял като ДБГ - първата - 31,8%, а втората - 32,9 на сто. Следва СДС с 16,3%, после е НПСД (14,6 на сто) и накрая е БЗНС с 4,4%.