Ако учениците от Украйна са малко, ще бъдат бъдат разпределяни по класовете. Ако са повече, защото очакваме и това да се случи, ще бъдат направени и нови паралелки. В момента единственият ясен проблем е свързан с детските градини в София, защото в тях няма места.

Това обясни просветният министър Николай Денков пред депутатите от парламентарната комисия по образование в отговор на въпрос за процедурата, по която ще се записват в българските детски градини и училища децата бежанци от Украйна.

Всеки украинец, пристигнал в България, трябва да подаде молба за хуманитарна помощ или за статут, като много бързо, по думите на министъра, получава номер, документ, че това се е случило. За децата и учениците от Украйна на сайта на МОН е публикувана декларация по образец, с телефон за връзка. И с молба към съответното Регионално управление на образованието (РУО) се вписват имената на детето, какви чужди езици знае, след което специалистите в РУО трябва да насочат детето към съответното училище.

Има трудност обаче, която е свързана със здравния статус и с ваксините на децата от Украйна, отбеляза Денков. Той добави, че и днес е говорил по този въпрос със здравната министърка Асена Сербезова. Трябва да е ясно дали такава информация ще може да бъде получена от здравни регистри в Украйна. Ако това не е възможно, въпросът ще се решава чрез РЗИ-тата, обясни образователният министър, информира БТА.