Арт инсталация, имитираща два култови легендарни блока в столичния жк "Дружба 1", планира да постави районното кметство в средата на езерото в квартала. Целта на проекта, струващ 15 000 лв., според авторите му е да могат жителите на квартала "да го съзерцават със самоирония" и същевременно да е къщичка за патици.

Проектът ще бъде подложен на обществено обсъждане на 10 март т. г. 

"Двойната функция на обекта - едновременно модел реплика и в същото време къщичка за птиците от езерото смятам, че позволява на посетителите на парка да съзерцават със самоирония, да видят себе си, своя живот, своя имот, като отражение във водата на езерото", смята изпълнителят Мина Минов.

Двойката блокове 67 и 68 са свързани с топла връзка помежду си като буквата Н и са една от емблемите на "Дружба". Всъщност топла връзка между двата блока няма, а жилищните площи между двете сгради, под които има само въздух, са разделени по средата с фуга.

Техният макет, който се предвижда да бъде поставен в средата на езерото срещу тях, ще е с тегло 350 кг, , 3 м и 40 см над водата и с площ 4,6 на 6 метра.

Това не е първата арт инсталация в езерото в "Дружба". Там вече има поставен фонтан-пръскало по подобие на този в Женевското езеро, който изхвърля струя вода вертикално нагоре под голямо налягане.