Руската операция по „превземането“ на Украйна не мина по план,  защото анализите на спецслужбите, които залегнаха в основата ѝ се правеха колкото да се отчете дейност, без познаване на ситуацията в страната. Това разказва вътрешен човек от специалните служби на Руската федерация на основателя на руския проект за защита на човешките права Gulagu.net Владимир Осечкин. Правозащитникът отбелязва на страницата си във Фейсбук, че е публикувал разказа без каквито и да било поправки и цензура, защото „това е ад.

Владимир Осечкин. Снимка Инстаграм

 

„Никога преди този наш информатор не е псувал, пишеше кратко и по същество, но сега дори той...“ – отбелязва Осечкин.

Вътрешният източник казал, че сега, заради провала на блицкрига псуват „анализа на спецслужбите“, който очевидно е бил написан, „докато са си бъркали в носа“, защото никой от сътрудниците не си е представял, че става дума за реални военни действия.

„Напоследък нас все повече ни притискат да правим отчетите според исканията на ръководството – вече съм засягал този въпрос. Всички тия политконсултанти, политици и свитите им, групите за въздействие – това създава хаос. Огромен. Но най-важното е, че никой не знаеше, че ще има такава война, това го криеха от нас – разказва той. – Ето защо сега резултатът е кур – няма да търся друга дума.“

Раздор в руските служби внесе и погромът на кадировските подразделения, защото чеченските ръководители смятат, че са били предадени от сътрудник на ФСБ.

„Кадиров е превъртял. Едва не ни скочи и на нас, възможно е украинците да са пуснали дезинформация, че човек от ФСБ е съобщил маршрута на кадировските специални подразделения още в първите дни на операцията. Нагънали са ги, докато са се придвижвали по най-страшния начин, дори не са започнали да воюват, а вече са ги разпертушинили на няколко места. И се понесе приказката – тия от ФСБ са дали информация на украинците за маршрутите. Аз нямам такива сведения, приемам да е възможно 1-2%, няма как изцяло да го изключа като възможност.“ – подчертава той.

Според думите на руския сътрудник на специалните служби, след провала на блицкрига срещу Украйна, просто е невъзможно да се изпълни задачата по превземането на страната.

„Ако през първия един до три дена бяхме хванали Зеленски и други представители на властта, ако бяхме превзели всички ключови сгради в Киев, да ги бяхме накарали да прочетат заповед да се предадат, тогава съпротивата щеше да бъде намалена до  минимум. Теоретично. А после? Какво правим? Дори при този идеален вариант остава въпросът – с кого ще преговаряме? Ако махаме (президента на Украйна Владимир) Зеленски, тогава с кого ще подписваме примирието? Ако ще е със Зеленски, то след като ние го махаме, тия хартийки нищо не струват. ОПЗЖ (Опозиционна платформа "За живота" - бел. ред) отказа да  си сътрудничим, избягаха, страхливци. Искахме да върнем Олег Царев, който през 2014 година избяга в Русия – че него и нашите не могат да го траят. Янукович ли да връщаме? Как? Ако кажем, че не можем да окупираме – та те 10 минути след като си тръгнем ще изтребят всички наши хора. Да окупираме? А откъде ще вземем толкова сила – че дори при минимална съпротива ни трябват поне 500 хиляди човека. Като не броим системата за снабдяване“,  обясни той ситуацията, в която се намира руското ръководство.

Руските власти не могат да обявят мобилизация, защото това „ще разклати ситуацията вътре в страната – политическата, икономическата, социалната. И сега направо не могат да ни дишат. Пътищата ни изобщо няма да могат да поемат такива  кервани за снабдяване – ще се запушат. В управлението също цари хаос. Всяка от тези две причини е достатъчна, а те вървят заедно“ – добавя източникът.

По думите му никой не знае реалните загуби на руснаците, защото изчезват цели подразделения, но общите загуби навярни достигат до 10 000 човека.

„Сега дори да пленим Зеленски или да го убием – нищо няма да се промени. Там нивото на омраза към нас е като в Чечня. Дори тези, които бяха лоялни към нас, вече са ни врагове. Защото ония там, горе, правеха плановете, защото ни повтаряха, че няма да има такъв вариант, ако не ни нападнат. Защото обясняваха, че трябва да създадем максимално достоверна заплаха, за да можем да преговаряме спокойно и информирано. Защото ние подготвяхме първоначално вътре в Украйна протести срещу Зеленски. Без да отчитаме нашето нападение. По-нататък гражданските жертви ще се увеличават в геометрична прогресия и съпротивата също ще се увеличава. Вече опитахме да влизаме в градовете с десантни групи – от 20 такива само една успява“ – добавя информаторът.

Условно Русия приема за „дедлайн“ на тази операция месец юни.

„Условно, защото до юни ние вече няма да имаме икономика, нищо няма да имаме. Ако смятаме на едро – през следващата седмица ще започне прелом в една или друга посока, защото не е възможно да се продължава при такова пренапрежение. Ако обобщим – страната ни няма изход. Просто няма начин да победим, а при поражение – това е краят. Докато противникът е мотивиран, чудовищно мотивиран. Умее да воюва, има достатъчно командири от средно ниво. Има оръжие, подкрепа. Ние просто създаваме прецедент в света по човешки загуби. Това е!“

В спецслужбите на Русия сега най-много се страхуват, че за да се прикрие този провал, ще измислят някаква нова идиотщина, например „някакъв шибан съветник там горе ще каже, че е добре да се организира конфликт с Европа. Да  се поставят някакви условия за санкциите – намалявате ги или война.“

„Нямам представа кой го измисли тоя украински „блицкриг“. Ако ни бяха дали реалните параметри, ние още в началото щяхме да кажем, че планът е най-малкото спорен, че много неща трябва да бъдат проверени отново. Сега вече сме затънали до шия в лайна. И не знаем какво да правим.“ – казва още източникът.