"Националната служба за охрана е деполитизирана военизирана служба за сигурност и категорично се противопоставяме на всички опити НСО да бъде обвързвана с партийни интереси, намерения и действия."

Това заявиха днес от НСО в съобщение до медиите, в опит да отговорят на нападките към службата след като премиерът Кирил Петков бе уцелен със снежни топки от привърженици на "Възраждане" по време на честванията за 3 март на "Шипка". 

Невъзможността на НСО да се справи със ситуацията предизвика недоволство от действията на охранителите, а министърът на транспорта - Николай Събев, дори поиска оставката на шефа на службата ген. Емил Тонев. Според Събев премиерът и председателят на парламента били напълно уязвими и той дори попита дали не е имало съвместни действия между НСО и "Възраждане". 

Днес от службата са категорични, че са деполитизирани и че не искат да бъдат замесвани в политически скандали. 

"Ръководството на Националната служба за охрана изразява благодарност на своите служители, които с професионалното си поведение допринесоха за овладяване на възникналното напрежение и съобразно своите правомощия не допуснаха да се стигне до нежелани инциденти по време на честванията на Националния празник", пишат още от НСО.