За войната между Русия и Украйна няма невинни. Това заяви пред БНТ Сергей Станишев, лидер на ПЕС.

"Трудно мога да проумея тази нова реалност. Най-голяма отговорност носи ръководството на Русия. Тук няма невинни. Провал на политиката в последните 20 години на всички в Европа. И Русия, и Украйна и европейски политици. Да допуснем в XXI в. в Европа да се води такава война е просто непростимо. Няма изгледи тя да бъде прекратена бързо", каза Станишев.

Според него "в някакъв смисъл президентът Путин е последователен". Станишев каза, че Путин е давал сигнали още от 2007 г. И попита дали президентът на Украйна Зеленски е мислел за последиците, когато е отказвал да изпълнява Минските споразумения или когато е говорил за връщане на статут на ядрена сила.

Според Станишев ЕС е реагира твърдо, в рамките на своите възможности.

"В аргументацията която използва Путин има немалко исторически верни неща. В Украйна има крайна десница, фашизоидна. Не може да се говори, че е фашистка и нацистка държава. Има десетки паметници на Бандера, който е бил в колаборация с Хитлер. Това е факт", каза Станишев.

Според него обаче в Русия неправилно се преценили настроенията на украинското общество. Станишев каза, че невлизането на Украйна в НАТО днес изглежда като приемлива цена, за да не се случва това, което се случи.

"Не се изпълняваха минските споразумения. Украйна беше поощрявана да не го прави", коментира Станишев.

Той каза, че е против спирането на руски медии в Европа и изтъкна, че в Русия правят същото за опозиционните медии.

"Ние да действаме по същия начин е признак на слабост", коментира Станишев.

Според него българското правителство не се снишава, защото всички санкции стават с негова подкрепа.

"8 години огромни пари се наляха във въоръжаването на Украйна. Това няма да реши въпроса. Създаде се изкривена представа, че украинската армия е равностойна на Русия. Не са съпоставими", каза Станишев.

Според него даването на бърз коридор за членство на Украйна в ЕС би било нечестно, защото това членство не е подарък и за него първо трябва да отговаряш на европейските стандарти.

Станишев смята, че в Русия има силно усещане за справедливост и ако обществото усети, че тази война не е справедлива това ще създаде проблеми на държавното ръководство.

"Националните ни интереси са в ЕС. Това не означава да забравим нашето минало", каза Станишев.