Блед, недоспал, небръснат. Така изглежда украинският президент Володимир Зеленски след поредната нощ на руски атаки. Но всяка сутрин обръщението към украинците и към света е готово. 

Тонът му е борбен: „Аз съм тук, оставам“. Макар да e ясно, че е една от целите на руското нападение, Зеленски внушава, че не смята да ходи никъде.

Засега той убедително печели надмощие над Путин на световната пиар сцена. Посланията му са ясни, добре измислени, емоционално въвличащи. 

Актьорът, комикът, комедиантът - наричан така някога с пренебрежение - впечатли света в тези мрачни часове за Украйна.

Войната не просто изтри снизхождението, което съпровождаше личността му дори и след като спечели президентските избори, но го превръща в икона на украинската съпротива. Въпреки че ако имаше право на избор, Зеленски едва ли би предпочел новопридобитата си слава, комбинация от тази на рок звезда и мъченик, пред възможността да бъде харесван актьор или да си остане подценяван държавен глава.

В сегашните, изпълнени с тежки изпитания, дни за страната му той за часове се превърна в истински лидер. А уменията му на комуникатор, неговите и на хората около него, се оказват решителни за създаването на толкова единна подкрепа в целия свят за каузата на Украйна.

„Колкото по-дълго се държи, в толкова по-героична фигура се превръща в очите на украинците“, пише Гардиън. „Не го харесвах преди и не гласувах за него. Но сега го приемам с новопридобито уважение“ – това е позиция, която днес може да се чуе от много украинци.

Една от водещите журналистки в нападната страна Кристина Бердинских също обяснява: „Имах преди много критики за вътрешната му политика. Но начинът, по който той се държи по време на нападението на абсолютното зло срещу Украйна, е истинско лидерство и показва огромна смелост“.

Малко преди началото на инвазията, рейтингът на украинския президент върви надолу. Той често е критикуван, че изостава от събитията. Официален Киев дълго пренебрегва предупрежденията на западните разузнавателни служби, че Кремъл готви нападение. „Няма причина за паника“, повтаря до последно Зеленски. Само дни преди атаката на Русия той е на Мюнхенската конференция, където даже се шегува с технически проблем със слушалките му за превода, че зад това стои Путин. 

Всичко това се променя след 5 часа сутринта на 24 февруари. Зеленски показва способност да обединява и вдъхновява. Дори и с отказа си да напусне Украйна.  Предполага се, че и американското правителство, и турският президент Реджеп Таийп Ердоган са му предлагали съдействие, за да излезе от страната. Той не е приел.

Борбата е тук. Трябват ми амуниции, не превоз извън Украйна“, казал Зеленски на висши представители на щатското разузнаване, според „Вашингтон пост“.

Семейството му е изведено и се намира на сигурно място, но той не го е виждал от началото на руската инвазия.

През тази седмица се смята, че Зеленски е оцелял при три опита за атентат. Ясно е, че една от основните цели на нападението е той да бъде заловен или физически унищожен, а властта да бъде сменена с марионетно на Москва правителство. Бъдещето на украинския президент изглежда неясно и мрачно, но той не изглежда склонен да се отказва.

Кой всъщност е актьорът президент

Миналия петък като част от оправданията за нападението Путин обяви, че украинските лидери са фашисти и наркомани.

Абсурдно твърдение, най-малкото защото основният език на Зеленски е руският. Самият той е евреин.

Зеленски е роден на 25 януари 1978 г. в рускоговорящ регион в югоизточна Украйна. Някои от членовете на фамилията му умират в Холокоста, а дядо му е войник от Съветската армия по време на Втората световна война и се сражава срещу нацистите. Баща му е математик, майка му – инженер. И двамата избират да останат в Украйна вместо като много други евреи да отидат в САЩ или Израел, когато се разпада СССР и могат да емигрират.

Украинският президент има диплома по право от Киевския национален икономически униерситет, но след като завършва, се впуска в развлекателния бизнес, основава и собствена компания за тв продукция. Той е надарен изпълнител, доказал доста разностранния си талант. Набира популярност с някои от скечовете си, като в един от тях той и няколко негови колеги свалят панталоните и се правят, че свирят на пиано с част от тялото си, различна от ръцете им. По-късно печели украинската версия на Dancing with the Stars - през 2006 г. Той е и украинският глас на прочутото мече Падингтън. А най-голяма популярност печели безспорно с ролята си на учителя президент в „Слуга на народа“.

Още като актьор, е критикуван от руснаците, че неговата компания "Квартал 95" е дарила пари на украинската армия през 2014 г. Но представленията му са почти изцяло на руски и той се обявява против опитите тогава на украинския министър на културата да забрани на руски изпълнители да работят в Украйна. Така дори и още като комик се сблъсква с геополитически проблеми.

Когато печели президентските избори, Зеленски няма почти никакъв политически опит. Всъщност никакъв, ако не броим, че е играл президент в сериал. Изправя се срещу тогавашния държавен глава Петро Порошенко и го побеждава на втория тур с близо 73 на сто от гласовете. Влиза в кампанията като представител на несистема сила, почти като кандидат аутсайдер. Обещава борба с корупцията, която е сериозен проблем за Украйна, и по-добри отношения с Москва. Кампанията му е в голяма степен е базирана на тв ролята му. И успява, както и партията му, която е наречена на името на тв предаването, с което се прочува. 

Малко след избирането си Зеленски се забърква и в тежък скандал, в който главно действащо лице е тогавашният американски президент Доналд Тръмп.  От изтекъл запис на разговор между двамата държавни глави от 25 юли 2019 г. става ясно, че американският президент много упорито и настоятелно притиска украинския си колега. При това Тръмп не защитава някакви американски интереси, а се опитва да си осигури компрометиращи данни срещу съперника си Джо Байдън – по-точно за сина му Хънтър, за когото се предполага, че е бил замесен в съмнителни енергийни сделки в Украйна. Скандалът води до процедура по импийчмънт на Тръмп, за която не достигат гласове, но той губи следващите избори, а новият президент се казва Байдън. Зеленски тогава обаче е много критикуван за раболепното си поведение в разговора си с Тръмп, демонстрация на политическа неопитност.

Като президент Зеленски се опитва да подобри комуникацията с Москва и има известен първоначален успех. Договаря размяна на затворници. С Путин лице в лице обаче досега се е виждал един път – през декември 2019 г. по време на организирана от френския държавен глава Еманюел Макрон среща. Путин през времето демонстрира пренебрежението си към бившия актьор. И сега той не изрича името на украинеца.

Промяната

С нападението на Русия някогашният актьор губи възможността за кротко довършване на президентския си мандат. Недоброволно оказал се във военна ситуация, той впряга всичките си умения да убеждава.

Веднага след инвазията той се обърна във видео връзка към събралите се на спешен съвет европейски лидери и ги убеди да предприемат по-сериозни действия. Тогава има каза и че това може да е последният път, когато го виждат жив. 

„Тишината в залата беше тежка“, разказа пред „Уолстрийт джърнъл“ висш европейски представител.

Малко след това 27-те решиха да разширят обхвата на наказателните мерки. 

На 1 март, пети ден от инвазията, Зеленски обяви, че Украйна иска да бъде приета по ускорена процедура за страна член на ЕС.

„Ние даваме живота си за правото да сме равни. Докажете, че сте с нас и няма да ни изоставите“, добави после.

Официална молба вече е подадена.

Докато говореше пред европейския парламент, Зеленски успя да разчувства депутатите, а преводачът на английски не успя да овладее сълзите си.

„Ние сме удивени от него. Той може би няма да е в състояние да спаси Украйна или да промени Русия, но променя в момента Европа“, цитира „Гардиън“ неназован източник от кабинета на един от европейските държавни лидери.

Украинският президент добре разбира как реагира общественото мнение и как да му влияе. Той е свръхактивен в печеленето на подкрепа и съюзници, в непрекъсната комуникация е със западните лидери – моли, окуражава, хока, хвали.

Комуникацията като оръжие

Всичко помага в тази игра на живот и смърт - познаването на социалните мрежи, опитът му като актьор, усетът да управлява емоции, демонстрациите на кураж. Това са някои от важните оръжия на Зеленски. Както и телефонът.

В поредица от телефонни разговори украинският президент успя да убеди Европа да наложи санкции на Русия, които бяха немислими само седмица по-рано.

„Гардиън“ изброява само за ден проведените от него разговори. Ето и списък на дипломатическите усилия на президента  на 26 февруари. Първо телефонен разговор с Макрон, следват обаждания до председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, италианския премиер Марио Драги, президента на Швейцария Игнацио Касис, премиера на Индия Нарендра Моди, турския президент Ердоган, президента на Азербайджан Илхам Алиев, нидерландския премиер Марк Рюте, генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, германския канцлер Олаф Шолц, папа Франциск, премиера на Чехия Петер Фиала, полския президент Андрей Дуда и накрая вече през нощта с британския премиер Борис Джонсън.

Ден по-рано броят на обажданията е подобен, всички са насочени към искания за оръжейна помощ и налагане на по-тежки санкции на Русия. 

Хора, които са чували как разговаря описват подхода му така:

„Той е много директен, много страстен и много практичен“.  Но този подход определено дава добри резултати.

Най-впечатляваща е промяната на Германия, която в рамките на седмица рязко обърна позициите си – реши да достави оръжие в конфликтна зона, гласува увеличаване на разходите за отбрана до 2 на сто от БВП и още нещо – даде съгласие руски банки да бъдат изключени от SWIFT. Това не е просто необичайна смяна на политики, а коренно преосмисляне.

Подобно въздействие имаше и върху италианския премиер Марио Драги, който преди обясняваше, че ЕС не е достатъчно силен, за да наложи наказателни мерки на Русия, а след инвазията обяви, че страната му ще подкрепи всяка линия на санкции срещу Москва.

В наши дни много държавни лидери са наясно как да използват социалните медии, а и почти всички имат закалка пред тв камерите. Зеленски има предимство пред тях - опитен комуникатор, като актьор той знае как „да флиртува“ с публиката. Но най-важното  – предлага прост и ясен разказ за добрите и лошите,  в него има история за смелост, героизъм, трагедия.  Успява да въздейства и на сънародниците си, но и на хората по света, дори и на доста закоравели типове като президенти и премиери

Зеленски съвсем не е идеален лидер. Освен в политическа недалновидност, се е изправял и пред обвинения за корупция. Името му се появи в досиетата „Пандора“, в рамките на които се разкри, че е имал офшорни фирми, които по заобиколни пътища се финансирали от олигарх. Една част от приходите украинският президент бил вложил в недвижими имоти в Лондон. Подобни разкрития не помагат за добрата репутация на президент, дошъл на власт с обещания за борба с корупцията.

Зеленски не бива да бъде идеализиран сега, това също крие рискове от последвало разочарование. 

Факт е обаче, че сега той върши повече от добра работа за каузата на страната си. Във войната на емоционалния фронт победата е изцяло негова. Пропагандата на Путин вече претърпя пълно поражение.