Нападението на Русия срещу Украйна отприщи нови дебати за връщане на наборната служба в Германия. Политици от социалдемократическата партия предложиха да се обсъди дали не е необходимо укрепването на армията с наборници.

Генерали от Бундесвера обаче категорично отхвърлиха тази идея като абсолютно неподходяща за днешно време, тъй като армията вече е високотехнологизирана и се нуждае от тесни специалисти.

„Наборната служба такава, каквато я познаваме, е излишна в днешната ситуация“, заяви генерал-инспектор Еберхард Цорн. Военните задачи днес са коренно различни. „За битки в киберпространството, да ви дам един пример, наборниците са напълно неподходящи. Имаме нужда от високо квалифициран персонал, който да покрива целия спектър от задачи“, обясни той.

„Преминаването на армията към войска с участие на гражданите освен това не е проста задача и изисква както дълги дебати и съгласие, така и дълга подготовка и преструктуриране. Да не говорим за правните и законовите аспекти“, посочи още той. 

„Приказките за наборна армия отвличат вниманието ни от актуалните проблеми и по никакъв начин не отговарят на нуждите за защита на сигурността ни“, контрира и генералният секретар на ГСДП Кевин Кюнерт.

Наборната служба в Германия бе прекратена през 2011 година след 55-годишна история. Армията днес е професионална. Германски политици призоваха също така да се повишат привилегиите на доброволците – например за една година служба да се дават точки, улесняващи влизането в университета. 

В България също периодично се повдига темата за връщане на наборната служба. ВМРО предлагаше тя да е между 6 и 12 месеца. Каракачанов дори бе изготвил законопроект за връщането на казармата.