Пиенето на спиртни напитки, особено по време на зимните празници, въобще не е лоша идея, установиха западноевропейски медицински изследователи. Специалистите недвусмислено доказаха, че високоградусовите напитки укрепват имунитета. А в студените дни това е просто необходимо, пише News.com.au. Експертите, естествено, се застраховат, че алкохолът ще свърши работа само ако се употребява в нормални количества, без да уточняват какво значи "нормални". 

До медицинското си заключение учените достигнали, докато се опитвали да подобрят реакцията на организма при инфекции и ваксинации. За целта те използвали група от 6 маймуни, които всекидневно черпели с коктейли, съдържащи 4% спирт. Поили животните с алкохол в продължение на 14 месеца. Наблюдавали също и друга, контролна група от 6 маймуни, които държали на безалкохолно. После всички пациенти били ваксинирани срещу едра шарка.

Оказало се, че при пиещите животни реакцията към ваксината била значително по-слаба, в сравнение с контролната група. Което от своя страна означава, че имунитетът на организма при употребяващите алкохол е доста повишен.

Накрая трябва да уточним, че според специалистите ако вече сте болни, алкохолът няма да помогне. Тогава той само ще ускори обезводняването и ще влоши протичането на вирусната инфекция. Сами по себе си спиртните напитки не убиват бактерии и вируси, вече влезли в тялото. Но помагат на имунитета да не ги допуска.

Също не е лошо да припомним, че това може да е епохално откритие за западноевропейските експерти, но руските учени и недотам учени отдавна са стигнали до този извод - по пътя на метода проба-грешка върху собствения организъм. А какво да кажем за древната българска поговорка, събрала в себе си емпиричната народна мъдрост. Тя гласи следното: "Всички болести идват от нередовно пиене".

С тази дописка Клуб Z пожелава весели новогодишни празници на цялата световна общественост, а на останалите и най-вече на Тодор Славков: "Умната, ей!"