Руското посолство в София избра нетрадиционен начин да се скара на българското правителство за това, че затвори въздушното пространство за руски самолети. 

 
"Във връзка със затварянето на въздушното пространство на България за руските авиационни компании си припомняме за неотдавнашните разговори с българските партньори, оплаквали се от намаляването на броя на руски туристи на местните курорти. Такива политически маньоври едва ли ще укрепят представата на нашите сънародници за гостоприемността на българите. Идва ни наум само старата поговорка: "за да вбеся тъщата, ще си измръзна ушите"..., написа във фейсбук страницата си руското посолство, след като по-рано Москва реципрочно затвори небето си за български самолети.
 
 
Въпреки богатата си обща култура, репортерите на Клуб Z не можаха да открият българска поговорка, макар и стара, гласяща "за да вбеся тъщата ще си измръзна ушите".
 
 
За сметка на това открихме, че има подобен, но не много популярен израз в руския език - "назло маме отморожу уши". Той означава, че когато някой направи лошо другиму, първо вреди на себе си. 
 
Изразът станал известен, след като е бил употребен от руския външен министър Сергей Лавров в тв предаване по адрес на НАТО през 2014 година.
 
Защо руското посолство сега заменя "мама" с "тъща" също не е ясно, вероятно не смята да оприличава връзката на Москва със София за толкова близка.

По-рано днес, докато кремълският вожд Владимир Путин пусна армията си и чеченските орди за нова кървава офанзива в Украйна, руското посолство в София публикува в своята фейсбук страница съобщение, че през май се очаква да цъфне рододендронът в Алтайския край.

"Всякогодишният празник «Разцъфтяване на маралник» открива летния туристически сезон. В началото на май цъфти рододендрон Ledebour, който е вписан в Червената книга. Пламтящите розово-люлякови планини е уникален природен феномен – отличителната черта на Алтай", съобщава посолството на Москва в София.

Читатели на Клуб Z веднага изтъкнаха, че съобщението може би е шифрограма в стила на старите съветски шпиони.

Потребителите на фейсбу страницата на руското посолство обаче имат друга версия:

Вие имате по-сериозни психични проблеми и от вашия лидер...", пише един от тях.