Незабавно демонтиране на Паметника на Съветската армия (ПСА) от центъра на София, незабавно отстраняване на монумента с бронзовите войници в столичния квартал "Лозенец", червени ръце на статуите в т.нар. бургаски Альоша, украинският флаг в основите на пловдивския Альоша и искане и за преместването и на тази статуя. Войната за соцпаметниците у нас отново се разрази като следствие от руската инвазия в Украйна.

Само за два дни заваляха редица искания за премахване на монументите от времето на СССР, някои от които датират от десетилетия, а граждани изразиха правото си на политически протест и изразиха свободата си на изразяване чрез акции срещу въпросните монументи. Някои спорят дали сега е най-удачният момент да се дразни "другарят" Владимир Путин, но акциите са в ход.

Всичко започна с обявлението на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, че стартира процедурата по демонтирането на ПСА, известен като Монумент на окупационната Червена армия (МОЧА) от "Княжеската градина", в изпълнение на решение на Столичния общински съвет (СОС) от далечната 1993 година. Мотивиран доклад за преместването му в музея на социализма внесоха в СОС общинските съветници от "Демократична България" още през 2020 г., като той оставаше все така неразгледан.

И заваляха реакции.

"Мястото на тези паметници е в музея на социализма. Това ще бъде и важен знак към руснаците, към руския народ. Да разбере, че е пресякъл червени линии, които не трябва да пресича", заяви днес в интервю за Дарик радио бившият премиер Иван Костов.

Бившият председател на общинските съветници на ДБ Методи Лалов пък обяви, че внася сигнал до Софийска районна прокуратура за нарушение и неизпълнение на служебни задължения - заради необоснованото неразглеждане на доклада - противно на разписаното в Правилника за организацията и дейността на СОС.

"От това деяние не само могат, но реално са настъпили немаловажни вредни последици от политически, репутационен и изборен характер", посочва бившият председател на Софийския районен съд, днес адвокат, визирайки предизборните обещания на дясната коалиция за премахване на ПСА. 

Лалов настоява в качеството на свидетели да бъдат разпитани бившия председател на СОС Елен Герджиков, настоящият председател на СОС Георги Георгиев, председателката на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие Малина Едрева-Одуен, бившата председателка на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика Силвия Христова и него самия.

"Приветсваме и подкрепяме инициативата на Трайчо Трайков - кмет на район "Средец" в столицата да изпълни решението на Столична община отпреди 30 години за преместване на паметника на съветските окупатори, по-известен като МОЧА", написаха и от популярната група People of Sofia.

От руското посолство или русофилските организации все още не са реагирали публично. Но пък това направи Българският антифашистки съюз, който излезе с декларация, адресирана до Министерския съвет, президента и СОС.

"Талибаните по целия свят са еднакви! Не обичат паметници и свидетелства за това какво е ставало в миналото и особено за неща, които не разбират", започва декларацията, в която се говори даже за статуите на Буда. 

А на личността на Трайчо Трайков е посветено следното:

"Г-н Тр. Трайков, не е построил детска градина, парк, паметник или жилище за социално слаби, но с лекота харчи нашите пари да премахва паметници. Трайков с удоволствие премахна плочата на убития от царската фашистка полиция пред Софийския университет студент, отбелязващ освобождението на България на 3 март, но няма пари и ресурс да оправи кочината в градината под прозорците на кметския му кабинет".

А междувременно от началото на военната инвазия на Путин в Украйна ПСА се пази с полицейски патрулки, което иронизира карикатуристът Валдес Радев:

Новината, че кметът на "Средец" започва процедура по демонтирането на МОЧА поднови и едно друго искане на граждани на столицата - за демонтирането на съветския паметник и на бул. "Черни връх". Адресат е кметът на район "Лозенец" Константин Павлов, който, още  преди две години започна дискусия именно за този монумент, като влезе и в противоречие с руското посолство. Тогава Павлов обяви, че дебатът трябва да се води спокойно, както и че започва да събира информация за "бронзовите войници", тъй като на места в архивите монументът бил костница, на други  паметник на загиналите от рани бойци и командири от съветската армия.

Днес пък имаше акция и в подножието на Альошата в Пловдив.

Тя бе осъществена от общински съветници от ДБ, които обявиха, че ще поставят пред общинския съвет на обсъждане премахването и на този монумент.

"Да живее независима и свободна Украйна! Не на войната, Путин трябва да бъде спрян!", обявиха инициаторите.

Паметникът на Съветската армия в Бургас пък, известен също като Альоша, осъмна вчера с надписи "Путин е убиец". С червен спрей бяха изписани Катин, Гладомор, Гулаг, Белене - знакови имена, свързани с проливане на невинна кръв.

Ръцете и днес, когато украински граждани се събраха на протест, не бяха почистени.

А ето и още една градска картина от центъра на София: