Националният отбор на Полша отказва да играе с Русия в един от баражите за Мондиал 2022. В края на март трябва да бъдат определени последните представители на Европа на Световното в Катар. Това ще стане с баражи, като тимовете са разделени по групи.

"Стига думи, нужни са действия. Поради изостряне на конфликта в Украйна, полският национален отбор отказва да играе в плейофния мач срещу руския отбор. Това е единственото правилно решение. Преговаряме с футболните федерации на Швеция и Чехия да представим общата си позиция на ФИФА“, написа шефът на полския футболен съюз Чезари Кулеша в туитър.

Мачът е насрочен 24 март на стадион „ВТБ Арена“ в Москва. На 29 март победителят ще срещне класиралия се от другата полуфиналната двойка между Швеция и Чехия. По програма срещата трябва да се играе на терена на класирания напред между руснаци и поляци.

ФИФА още не е реагирала и не е отнела домакинството на Русия в тези двубои (потенциално и във втория), което доведе до недоволство във футболните среди. Тя само заяви, че "следи ситуацията". УЕФА отне на Санкт Петерберг финала на Шампионската лига и разпореди домакинските мачове на руските отбори от турнирите да са на неутрален терен.

Швеция, Чехия и Полша призоваха ФИФА с обща позиция да забрани международни срещи в Русия.

„Това е правилното решение! Не мога да си представя мач срещу Русия в ситуация, в която въоръжената агресия продължава в Украйна, реагира полският капитан и звезда на "Байерн" (Мюнхен) Роберт Левандовски в туитър. - Руските футболисти и фенове не носят отговорност за това, но не можем да се преструваме, че нищо не се случва.“