СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Положението в Русия става все по-тежко. След 14 години на власт се задава реална  опасност да настъпи краят на политическата кариера на Владимир Путин (62 г.). НАТО не изключва през 2015 г. стопанинът на Кремъл да бъде принуден да се оттегли. В момента експерти на алианса разработват възможни сценарии за времето след ерата на Путин.

Това съобщава в днешния си брой в. “Билд”, позовавайки се на сигурен източник от НАТО.

Най-вероятната засега теза е: През идната година влиятелните олигарси, които губят милиарди заради наложените на Русия санкции, ще упражнят силен натиск върху Путин да се оттегли от властта. Така щял да се отвори пътят за “нов старт за спасяването на Русия”.

Това де факто е преврат.

Подобен сценарий е реален. От месеци в Кремъл бушува битка за надмощие, като при съветските времена, коментира “Билд”. Наред с олигарсите и хардлайнерите притискали Путин с настояване Русия да се върне към плановото стопанство.
Не само анализатори на НАТО съзират политическия край на Путин. Наскоро експертът по външна политика на Християндемократическия съюз на канцлерката Меркел Карл-Георг Велеман заяви: “Кризата в руската икономика и в обществото става все по-опасна за ръководството на Кремъл около Путин.”

Дали той действително ще сдаде властта под натиск, може само да се гадае. Фактите обаче са неоспорими – руски фирми имат дългове към чужди банки в размер на 600 милиарда долара (492 милиарда евро). 100 милиарда долара са с падеж през идната година.

Валутният резерв на Русия падна под 400 милиарда долара (328 милиарда евро). Според прогнозите през 2015 г. руската икономика ще отбележи спад от 4,5 на сто.

За пръв път след кризата през 2009 г. инфлацията в Русия надхвърли 10 на сто. Само през тази година водката поскъпна с 30 на сто. Предколедно Путин нареди замразяване на цената на любимото питие на сънародниците си, за да притъпи гнева им.
Съзирайки опасност от банкрут на Русия, концерни и олигарси вече изнесоха зад граница над 125 милиарда евро.
За да парира критиците си, Путин обяви Запада като виновник за тежкото положение. И никак не е случайно, че вчера, дни преди настъпването на 2015 г., Кремъл обяви новата си военна доктрина. В нея като главна заплаха за Русия се посочва НАТО, която с нападателните си капацитети настъпвала към границите на Русия. В досегашната доктрина като основна заплаха се посочваха екстремизмът и тероризмът.
“НАТО не е заплаха нито за Русия, нито за която и да било друга нация. Всички мерки, предприети в защита на съюзниците, са от изключитлно отбранителен характер и са в съответствие с международното право”, контрира говорителката на пакта Оана Лунгеску.

Дори хора от близкото обкръжение на Путин отхвърлят тезата, че Западът бил виновен за катастрофалното положение в Русия.
“Сами предизвикахме тази буря. Кризата се появи заради онова, което ние не направихме”, е мнението на министъра на икономиката Алексей Улюкаев.

Това е още един ясен сигнал, че властта на Путин се клати.